Zasebni waldorfski vrtec Studenček ob mariborski Valvazorjevi ulici na Studencih je v soboto zvečer utrpel hudo gmotno škodo. Da v njem gori, so tamkajšnji gasilci izvedeli ob 20.46. Na požarišče je s tremi vozili odhitela poklicna brigada, na pomoč so ji zatem priskočili še prostovoljci iz osmih društev iz mesta in okolice.

»Požar je bil dokaj pozno opažen in prijavljen, saj je bil ob našem prihodu že popolnoma razvit. Ogenj je prebil streho in se razširil po celotnem ostrešju,« je razložil Aleš Ciringer, direktor Gasilske brigade Maribor. Ogenj in dim, ki se je valil visoko v zrak, je bilo mogoče opazovati tudi iz središča mesta, kjer je tedaj potekal sklepni večer Festivala Lent.

Gasilcem je uspelo hitro pogasiti približno 300 kvadratnih metrov velik montažni objekt vrtca. Ko so odkrili in pogasili še vsa potencialna žarišča, so vanj smeli stopiti kriminalisti, da bi ugotovili, kaj je zanetilo požar.

Objekt povsem uničen

»Ko ga je v petek zvečer okoli 21. ure zapuščala kolegica, je pregledala vse prostore in ni opazila ničesar sumljivega,« je razložila Viktorija Kovačič, direktorica mariborskega waldorfskega vrtca, ko je v soboto zvečer skupaj s sodelavkami opazovala gasilsko intervencijo. »Obupani smo. Ne vemo, kaj lahko pričakujemo,« je potožila. Boljšo sliko o tem, kolikšno škodo je utrpelo poslopje, si je zmogla ustvariti danes zjutraj. Takoj je bilo jasno, da objekt ni več primeren za varstvo in vzgojo predšolskih otrok.

Po besedah direktorice je najprej zagorelo na podstrešju, na električni instalaciji, ki je bila prenovljena leta 2017. »Kriminalist, ki je vodil preiska vo, domneva, da je izolacijo električne napeljave morda preglodal glodalec in je prišlo do kratkega stika.«

Potem ko so kriminalisti končali preiskavo in danes dopoldne predali objekt nazaj v uporabo vrtcu, se je v njem zvrstilo več kot 60 prostovoljcev: staršev, znancev in uslužbencev vrtca. Vse, kar je bilo še uporabno, so odnesli iz požganega in povsem premočenega poslopja. Lesene igrače, pohištvo in drugo opremo so pomagali seliti v bližnjo waldorfsko osnovno šolo, kjer bo vodstvo vrtca do srede uredilo začasno igralnico, danes in jutri pa bodo otrokom zagotovili varstvo v manjši enoti v Pekrski ulici.

Škodo si je prišel ogledat tudi župan Saša Arsenovič. Kovačičevi je obljubil pomoč in urgentno sanacijo poslopja, ki je občinska last.