Oblasti v Nepalu in na Kitajskem so objavile uradne podatke o številu plezalcev, ki so v maju osvojili vrh Everesta, najvišje gore na svetu. Skupaj se je z južne in severne strani gore na vrh povzpelo 885 gornikov. V tej številki so zajeti tako tuji kot nepalski in kitajski (tibetanski) plezalci in pomeni nov rekord v številu ljudi, ki so v eni (pomladni) sezoni osvojili Everest, saj je višja tudi od lanske sezone, ko se je na Everest povzpelo 807 gornikov.

Kot po navadi se je več gornikov povzpelo z južne, nepalske strani. Po podatkih nepalskega ministrstva za kulturo, turizem in civilno letalstvo jih je bilo 644. Na tibetanski strani so morali gorniki dlje čakati, da so šerpe napeljali fiksne vrvi do vrha gore, zaradi vremenskega okna v poznem maju pa se jih je lahko po poročanju kitajske agencije Xinhua na vrh povzpelo skupaj 241.

Tragična plat letošnjih vzponov na Everest je bilo 11 smrtnih žrtev. Več jih je v eni sezoni umrlo le leta 2014, ko je plaz na ledeniku Khumbu pokončal 16 šerp, in leto pozneje, ko je zaradi posledic močnega potresa na Everestu izgubilo življenje 19 gornikov. Med vzroki za smrt letošnjih žrtev niso bili skrajni vremenski pogoji, ampak zdrsi in padci, podhladitve, najpogosteje pa, kot je videti, višinska bolezen. Dolge kolone čakajočih pod vrhom Everesta naj bi po poročanju nepalskega časopisa Himalayan Times posredno botrovale vsaj štirim letošnjim smrtnim primerom.

Konec »poceni« vzponov?

Uradno objavljeno število vzponov na Everest temelji na podatkih plezalcev in agencij, ki organizirajo vzpone. Vsako leto je več primerov, v katerih se (po navadi na osnovi trditev drugih plezalcev) preverja trditve o resničnosti spornih vzponov; če je dokazano, da v resnici niso bili opravljeni, jih zbrišejo iz evidence. Lokalni mediji so tako že razkrili prve letošnje neresnične primere: štirje Indijci (Vikas Rana, Shobha Banwala in Ankush Kasana ter Nahida Manzoor), ki so trdili, da so dosegli vrh Everesta, so priznali, da niso prišli višje od 3. višinskega tabora na 7200 metrih višine, podobno pa naj bi se zgodilo tudi z gornikom iz Združenih arabskih emiratov.

Zapletlo se je tudi pri Elisabeth Revol (francoski alpinistki, ki sta jo lansko zimo dva člana poljske odprave na zimski K2 rešila z Nanga Parbata). Njen sponzor je pohitel z objavo novice, da je uspela splezati na Everest in Lotse brez pomoči dodatnega kisika, plezalci, ki so plezali v tistih dneh na teh dveh gorah, pa so trditev o neuporabi dodatnega kisika ovrgli. Dilemo je po vrnitvi v domovino razrešila sama Revolova, ko je sporočila, da je na obeh vrhovih uporabljala jeklenke s kisikom.

Himalajski kronist Alan Arnette je objavil ne prav optimistično novico: govori se, da nameravajo nepalske oblasti krepko podražiti ceno dovolilnice za Everest. Zdaj stane od 11.000 do 15.000 dolarjev, po novem pa naj bi stala kar 25.000 dolarjev. To bi po Arnettovem mnenju prizadelo predvsem nizkoproračunske agencije (iz katerih je bilo letos sedem od enajstih smrtnih žrtev). Njihova cena za vzpon na Everest bi se predvidoma s 25 tisočakov povzpela na 40 tisoč dolarjev, povprečna cena vzpona agencij bi se dvignila s 45 na 60 tisočakov, najdražje agencije pa bi za vzpon na Everest klientom zaračunavale že okoli 100.000 dolarjev.