Jožo Šmita iz Vrbe na Gorenjskem je slovenska policija z mednarodno tiralico iskala nekaj manj kot 18 let, s čimer si je prislužil naziv najbolj iskanega Slovenca. Že od novembra 2001 so ga na kranjskem sodišču namreč skušali v domovino privesti zaradi suma spolne zlorabe otroka in spolnega nasilja nad osebo, starejšo od 15 let (šlo je za isto osebo). Februarja letos se je 58-letnik predal avstralski policiji, nato pa čakal na izročitev v domovino. Po poročanju časnika Delo so ga 14. junija avstralski policisti na letališču v Sydneyju izročili slovenskim varnostnim organom, dan kasneje pa ga na brniškem letališču prevzeli uslužbenci ljubljanskega zavoda za prestajanje zaporne kazni in ga odpeljali na Povšetovo.

V Sloveniji le enajst dni pripora

Šmitu je bil ob prihodu v Slovenijo odrejen pripor, že 26. junija pa je na predobravnavnem naroku na okrožnem sodišču v Kranju priznal krivdo in še isti dan mu je sodišče izreklo kazen. Za spolni napad na osebo, starejšo od 15 let (druga obtožba je medtem že zastarala), je bil Šmit v sredo obsojen na pogojno kazen leto in pol zapora s preizkusno dobo štirih let. Nobena od strani se na sodbo ni in ne bo pritožila, s čimer je sodba nemudoma postala pravnomočna, s pogojno kaznijo pa se je avtomatično odpravil pripor. 58-letnik iz Vrbe na Gorenjskem je tako v zaporu oziroma (izročitvenem) priporu v Avstraliji in pri nas skupno preživel štiri mesece in pol.

O skrivanju Jože Šmita v deželi tam spodaj smo že večkrat pisali, običajno takrat, ko ga je avstralska policija iskala s pozivi javnosti. V Avstraliji je živel od leta 2000, torej vsaj že leto dni pred tem, ko ga je slovenska policija začela iskati s tiralico, po poteku turističnega vizuma je tam živel nezakonito. Nekaj časa naj bi kot rudar delal v Queenslandu in/ali Novem Južnem Walesu, kasneje naj bi presedlal v turizem in gradbeništvo. Zaradi izročitve Sloveniji je avstralska zvezna policija najprej že pred dvema letoma izdala zahtevo za aretacijo, januarja letos pa so črno-beli, kakšni dve desetletji stari fotografiji Šmita priložili še fotorobota, kako naj bi bil pobegli videti danes. »Joze Smit ali Joza Smit ali Joseph Smit morda živi in dela v zahodni Avstraliji, Slovenija pa ga išče zaradi zlorabe otrok. Ljudem svetujemo, naj se mu ne približujejo, saj velja za nevarno osebo,« so javnost posvarili na zvezni policiji.

Denar zapravljal za igre na srečo

S pomočjo javnosti – ključni naj bi bili podatki Šmitovega nekdanjega sodelavca – so ugotovili, da je živel v enem od predmestij Melbourna, kjer si je po poročanju časnika Herald Sun vroče dni v igralnicah krajšal z igrami na srečo. »Znan je kot velik oboževalec najbolj cenenih avtomatov za poker, ki sprejemajo žetone za 20 centov,« je za časnik februarja letos povedal zvezni agent Jesse Whyte. Policijo naj bi oktobra lani v Essendon napotil eden od njegovih nekdanjih sodelavcev, s katerim sta pred leti skupaj delala v turističnem sektorju. V predmestju Melbourna so policisti očitno pridobili vsaj nekaj osnovnih informacij o njegovem vsakdanu. »Zelo dobro se zaveda, da ga oblasti iščejo. A ko se v skupnosti enkrat začne počutiti domače, postane njen nepogrešljivi člen in vsi ga poznajo,« je še komentiral agent. Ko je zaznal vohljanje policistov po njegovi soseščini, je Šmit vendarle pobegnil v Sydney, a se na koncu predal.

Šmitovo fotografijo in tiralico so s seznama najbolj iskanih kriminalcev Interpola že umaknili. Rdeča tiralica, s katero države iščejo posameznike zaradi suma storitve hujših kaznivih dejanj, je trenutno razpisana za 6994 osebami. Od tega je na seznamu mednarodne organizacije kriminalistične policije še sedem Slovencev, ki so pred roko pravice pobegnili v tujino: 43-letni Danijel Borojević (oboroženi rop), 60-letni Bojan Pungaršek (zlorabe položaja ali pravic), 48-letni Faredim Lokmani (trgovina z ljudmi), 30-letni Shqipron Hoxhaj (preprodaja droge), 62-letni Jože Pirh (poskus uboja), 59-letni Nevenko Božičić (ponarejanje denarja) in 38-letni Neven Stanič (preprodaja droge).