Po uspešno izvedenem javnem razpisu za izbor izvajalca del sanacije klifa in sprehajalne poti med Piranom in Fieso je občina Piran podpisala pogodbo z najugodnejšim ponudnikom. Kot so zapisali na občini, je na razpis prispelo pet prijav, izbrali so ponudbo podjetja Rafael iz Sevnice v vrednosti 133.000 evrov brez davka na dodano vrednost. Izbrana družba bo nevarna višinska dela začela v ponedeljek.

Sanacija naj bi trajala trideset dni

Sanacija bo obsegala čiščenje brežine klifa z odstranjevanjem previsnih in nevarnih kosov peščenjaka ter vzdrževalna dela na sprehajalni poti in razgledni ploščadi. Pot in razgledno točko bodo obnovili z materiali, ki so enaki sedanjim, in po možnosti s kamni oziroma bloki iz lokalnega peščenjaka. Prav tako so z občine sporočili, da se bodo dela izvajala po načrtu trideset dni. V tem času bo dostop do poti zaradi odstranjevanja kamenja in skal s klifa in posledične smrtne nevarnosti zaprt z vseh smeri. Zaradi varnosti bodo zaprli tudi del obale in s tem dostop z morja. Na tem delu piranskega zaliva so predvsem ob koncu tedna in v času počitnic zasidrana številna plovila, obalni pas pod razgledno točko pa so si že pred časom prisvojili nudisti.

Izredno priljubljena sprehajalna pot, dnevno jo prehodi tudi po sto in več ljudi, meri v dolžino 840 metrov in v širino povprečno 1,8 metra. Po zadnjem obilnem februarskem deževju in posledično močnem krušenju številnih kamnov in skal jo je Občina Piran na zahtevo piranske civilne zaščite zaprla in dostop do poti z obeh strani fizično pregradila. Klif je namreč sestavljen iz plasti peščenjaka, laporja, glinovca ter meljevca in je zaradi vsebnosti zadnjih dveh zelo občutljiv za meteorne in druge vremenske vplive. Zaradi slednjih kamenje intenzivno prepereva ter nepredvidljivo pada. Kamni so tako veliki in padajo s takšne višine, da lahko skoraj vsak dogodek ogrozi človeško življenje – naj gre za sprehajalce na poti ali kopalce na plaži pod klifom. Po sanaciji bo klif varnejši, čeprav kaže dodati, da na območju klifa zaradi naravnih erozijskih pojavov ne bo mogoče nikoli govoriti o popolni varnosti.

Potrebovali bi 650.000 evrov

Čeprav je bila piranska pešpot zaprta že od februarja lani, se domačini in turisti na to niso ozirali. Brez zadržkov in opozoril ograjo preplezajo ter si dovolijo uživati v poti in lepih razgledih, ki se odpirajo vse do Trsta in naprej do Gradeža. Žalostno je, predvsem pa nevarno, da se za sprehajanje po priljubljeni pešpoti in plezanje odločajo nosečnice, družine z otroki in vozički, celo upokojenci. Večjezična tabla ne ustavi niti tujih gostov.

Odkrušeno kamenje je že večkrat ranilo mimoidoče in kopalce, ki se te dni kopajo pod klifom, nato pa so od občine in države zahtevali odškodnino. Kot so povedali na piranski občini, že dolgo vedo, da bodo morali ukrepati in poskrbeti za varnost, a se tega nehvaležnega dela do zdaj ni lotil še noben župan. Čeprav bi v prvi fazi za sanacijo klifa potrebovali 650.000 evrov, to je bilo razvidno tudi iz predloga proračuna za letos in ga občinski svetniki niso sprejeli, so sredstva precej oklestili in za sanacijo pripravili kar pol milijona manj. »Najprej bi morali počistiti vse majajoče se kamne, da bi bila pot varnejša in bi se lahko tudi odprla. Pozneje bi bilo dobro dodati zaščitno mrežo, ki bi varovala pred padajočimi kamni,« so pojasnili iz pisarne župana. Kot so omenili, je treba upoštevati, da je klif živa stvar in da ga ne morejo zamrežiti čisto do vrha, da bi poskrbeli za popolno varnost sprehajalcev.