Že v petek zvečer je v napadu na vojaško bazo v okrožju Bala Buluk v provinci Farah umrlo najmanj osem vojakov, devet pa je bilo ranjenih. V sobotnih napadih na nadzorni točki v severni provinci Baglan je bilo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ubitih 26 pripadnikov afganistanske milice.

V soboto zvečer so uporniki v bližini sedeža policije v okrožju Maruf v južni afganistanski provinci Kandahar razstrelili štiri ukradena vojaška vozila, je za dpa povedal predstavnik tamkajšnje policije.

Med mrtvimi je bilo poleg enajstih vojakov tudi osem uslužbencev volilne komisije, ki so v času napada na sedežu policije registrirali volivce pred septembrskimi predsedniškimi volitvami. Skupno število žrtev napada še ni znano, na desetine ljudi pa je ranjenih.

V noči na danes pa so talibani napadli še vojaško bazo v Imam Sahibu v provinci Kanduz, pri čemer je umrlo vsaj 12 ljudi.

V soboto se je v Dohi v Katarju sicer začel nov krog pogovorov med ZDA in talibani, namenjen iskanju mirne rešitve za konflikt v Afganistanu. Kljub temu se napadi talibanov vrstijo skoraj iz dneva v dan. Uporniki po mnenju strokovnjakov namreč ocenjujejo, da bi lahko vojaške operacije okrepile njihova pogajalska izhodišča.