Na tokratno srečanje je Donald Trump severnokorejskega voditelja Kim Jong Una povabil kar po tvitu. V ekskluzivnem intervjuju za washingtonski časnik The Hill je sicer pred tednom dni povedal, da načrtujejo njegov obisk demilitariziranega območja med Korejama po vrhu G20 na Japonskem in morebitno novo srečanje z Unom, a na zahtevo Bele hiše, ki se je sklicevala na varnostne razloge, tega tedaj niso objavili. Trump naj bi sicer omenjeno demilitarizirano območje nenapovedano obiskal že novembra 2017, a mu je to preprečilo slabo vreme, v igri pa so bile tudi priprave prvega srečanja s severnokorejskim voditeljem, ki so ga nato lani organizirali v Singapurju.

Po letošnjem februarskem jalovem srečanju v Hanoju sta Trump in Un očitno naredila korak naprej, saj se je napovedano zgolj protokolarno rokovanje na najbolj militarizirani meji na svetu in zadnjemu reliktu hladne vojne razpotegnilo v skoraj uro trajajoči pogovor. Ta je potekal v tako imenovani Hiši svobode na južnokorejski strani, potem ko je Trump kot prvi ameriški predsednik zakoračil na severnokorejsko stran in se tam rokoval z Unom ob opombi, da »je bilo prestopiti to (mejno) črto velika čast«.

Po navedbi prevajalca je severnokorejski voditelj sprejel Američana s pozdravom »Lepo vas je spet videti« in pripombo, da »nikakor ni pričakoval«, da ga bo »srečal na tem kraju«. Pred dvostranskimi pogovori se jima je na kratko pridružil tudi južnokorejski predsednik Moon Jae In, ki je že pred tem dejal, da bo srečanje v Panmunjonu, kjer je bilo leta 1953 podpisano premirje v še vedno formalno nekončani korejski vojni, mejnik v denuklearizaciji Korejskega polotoka.

Trump: Ni potrebe po hitenju

V ameriški delegaciji na demilitariziranem območju sta bila tudi predsednikova hči in zet Ivanka Trump in Jared Kushner, poročevalci pa navajajo, da je Un ob Donaldu Trumpu deloval sproščeno in nasmejano. Med drugim naj bi mu povedal, da ga je povabilo na srečanje prijetno presenetilo in komentiral, da to pomeni »pripravljenost za ustvarjanje nove prihodnosti«. Omenil je še, da bi bila zanj velika čast, če bi Trump obiskal Pjongjang. Trump je po pogovorih dejal, da »so bili zelo dobri in učinkoviti«, in navrgel, da so bili priče »legendarnemu dnevu« ter dodal, da ni nobene potrebe po hitenju. »Sporazumeli smo se, da se lotimo podrobnosti« in »videli bomo, kaj se bo zgodilo«, je še napovedal nadaljnja dogajanja, v katerih naj bi glavno vlogo spet prevzel državni sekretar Mike Pompeo. Zanj so nedavno iz Pjongjanga precej neposredno namignili, da je moteč sogovornik oziroma povod za zastalo komunikacijo z Washingtonom. Kritiki se tudi po tokratnem srečanju Trumpa z Unom sprašujejo, kakšen je sploh stvaren rezultat njegove legitimizacije iz mednarodne skupnosti izločenega režima, ameriški predsednik pa jim odgovarja, da običajni Južnokorejci in Japonci laže živijo ob zmanjšani napetost in da so trditve, da to ni noben dosežek, »žaljive«.