Fields, ki prihaja iz Ohia, je že marca priznal krivdo za zločin iz sovraštva in je upal na usmiljenje sodišča, ki pa ga ni bilo. Njegovi odvetniki so sodnika skušali prepričati, naj upošteva njegovo težko mladost in težave z duševnim zdravjem, vendar pa sodnika niso ganili.

Pred izrekom kazni je poslušal več kot deset prič in preživelih napada, v katerem je bila ubita Heather Heyer. "Lahko bi se odločil, da narediš karkoli drugega, kot pa to, kar si naredil. Zaslužiš si vsako kazen, ki jo boš prejel," mu je s klopi za priče povedala Rosia Parker, ki je bila med tragičnim protestom le nekaj korakov stran od Heyerjeve.

Fields se je 12. avgusta 2017 udeležil zborovanja neonacistov in desničarskih skrajnežev v Charlottesvillu v zvezni državi Virginiji pod pretvezo, da branijo spomenik generalu rasistične konfederacije, ki je bila poražena v ameriški državljanski vojni. Prišli so tudi protestniki in prišlo je do spopadov.

Predsednik ZDA Donald Trump se je po tragičnih dogodkih zapisal v zgodovino z izjavo, da so dobri ljudje na obeh straneh, kakor tudi slabi, ki so krivi za nasilje. Zaradi zavrnitve obsodbe rasizma so ga kritizirali tudi nekateri člani njegove vlade. Vendar pa so desničarski skrajneži pomemben del njegove volilne baze in Trump se jim ni hotel zameriti.