Podporniki Kamale Harris, izvoljene za ameriško zvezno senatorko iz Kalifornije hkrati z izvolitvijo Donalda Trumpa za predsednika ZDA, so napovedovali, da bo njeno prvo sodelovanje v soočenju demokratskih kandidatov za vselitev v Belo hišo leta 2020 prelomni trenutek. Tako rekoč nihče pa ni pričakoval, da bo najostrejše puščice usmerila v Joeja Bidna, v dosedanjih anketah favorita za demokratsko nominacijo, ki jo je skupaj s tedanjim predsednikom Barackom Obamo podprl v potegovanju za senatorski sedež.

Nekdanja kalifornijska državna tožilka se je dobro pripravila na navzkrižno »zasliševanje« Obamovega podpredsednika, ki ji je kot potomki Tamilke in Jamajčana sam pred dnevi položil v roke za demokrate pomembno politično orodje, namreč odnos do rasne segregacije. Njegova izjava o dobrem sodelovanju z rasističnimi kolegi v senatu pri naslavljanju državljanskih pravic in drugih zadevah je sicer že močno odmevala v javnosti, Harrisova pa mu je z lastno osnovnošolsko izkušnjo dodala še njegovo nasprotovanje prevozu temnopoltih šolarjev z varovanimi tako imenovanimi desegregacijskimi avtobusi, ki jih je ameriška vlada uvedla v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v podkrepitev leta 1954 razglašene neustavnosti ločenih belskih javnih šol.

Warrenova izkoristila priložnost

Medtem ko je v sredinem soočenju z vrha prve peterice demokratskih kandidatov za izzivalca Trumpa nastopila samo senatorka Elizabeth Warren in si po vseh ocenah zagotovila absolutno etapno zmago, so anketni favoriti četrtkovega večera z izjemo Harrisove zapustili bolj bled vtis. Biden je bil še tarča očitka Bernieja Sandersa, ki je v zadnjih merjenjih zaostajal za nekdanjim podpredsednikom za okoli 15 odstotnih točk, da je v nasprotju z njim podprl Bushevo invazijo na Irak, ki se je izkazala za »popolno katastrofo«, za zdaj vodilni kandidat demokratov z okoli 30-odstotno podporo pa se svojim potencialnim volilcem zagotovo tudi ni približal z mehkim stališčem do ameriške orožarske zveze.

Šestinsedemdesetletni Biden in 77-letni Sanders sta se morala braniti tudi pred namigi, da sta v (pre)poznih letih za najpomembnejši državni položaj, 38-letni Eric Swawell, ki kandidira s sedeža predstavniškega doma, pa je prvega spomnil na izjave pred 32 leti, ko je razlagal, da je čas za predajo štafetne palice mlajši generaciji. Biden je sicer zatrdil, da isto štafetno palico še trdno drži, a so komentatorji takoj po koncu drugega (dvournega) soočenja, ki je bilo vendarle razburljivejše od sredinega, ugotavljali, da prvega testa ni opravil.

Oba večera nista izluščila večjih razlik med dvajseterico demokratskih kandidatov, osredotočenih na to, kako popraviti »razdejanje« po Trumpovi vladavini. Vsem je ljubša mehkejša politika do priseljencev ob še enem očitku na račun Bidna zaradi podpore bolj kot ne tedaj spregledanim Obamovim deportacijam nezakonitih priseljencev. Zdravstveno varstvo demokrate tradicionalno deli na tiste, ki jim je bliže zasebno kot vsiljeno javno, večine pa tudi ne mika opazen korak v levo, ki ostaja Sandersova domena.