Slovenska podjetja so se minulo leto začela zavedati, kako je za uspešno delovanje podjetja pomembno zaposlovanje – od tega, kako pridobiti ustrezne sodelavce, do tega, kako razvijati zaposlene, in predvsem, kako jih zadržati.

»V Adeccu imamo rešitve za vsa ta področja, z izkušnjami s terena in raziskovalnim delom pa lahko pravočasno prepoznavamo trende in podpiramo podjetja tudi v novih razmerah,« pravi Miro Smrekar, direktor Adecca Slovenija in regije Adriatik, podjetja, ki se v regiji ukvarja s kadrovskim svetovanjem in je del velike mednarodne skupine Adecco SA, vodilnega svetovnega podjetja za upravljanje storitev na področju zaposlovanja in upravljanja človeških virov.

Vse bolj iskani strokovnjaki z digitalnim znanjem

Med najpogostejša vprašanja, ki jih dobijo agencije, ki se ukvarjajo z iskanjem kadrov in upravljanjem človeških virov, je, kateri kadri so bili med najbolj zaželenimi in kateri manj. Pri tem poznavalec trga zaposlovanja v Sloveniji in širše Miro Smrekar pojasni:

»Podjetja vedno iščejo kandidate, od katerih so odvisne ključne funkcije v podjetju. Tako so med najbolj iskanimi stalno dobri prodajni predstavniki, finančni strokovnjaki ter seveda tehnični strokovnjaki vseh vrst. Zaradi digitalizacije so vse bolj iskani tudi strokovnjaki z digitalnim znanjem. Podjetja v Sloveniji so v zadnjem času sprejela spletno prodajo in opažamo veliko povpraševanje po marketinških strokovnjakih z digitalnim znanjem. Tako so se v minulem letu z zaposlovanjem spogledovala prav vsa podjetja. Skoraj ni bilo podjetja, kjer bi opazili negativni trend.«

Če pustimo ob strani vrsto izobrazbe in izkušnje, so po besedah Smrekarja med najbolj iskanimi predvsem ljudje, ki imajo mehke veščine. To so tisti, ki se znajo dobro sporazumevati s sodelavci in poslovnimi partnerji ter se zato dobro vključijo v tim, procesi pa lahko tudi z njihovo pomočjo potekajo hitro in brez trenj.

Kar 90 odstotkov objavljenih mest zahteva izobrazbo

»Formalna izobrazba ima v poslovnem svetu velik pomen, saj kar 90 odstotkov objavljenih prostih delovnih mest zahteva končano formalno izobrazbo.

Formalna izobrazba je nujni pogoj pri ključnih delovnih mestih v podjetju, vodstvenih pozicijah, ki zahtevajo več odgovornosti, ter tehničnih profilih oziroma prostih delovnih mestih, kjer je delo težko opravljati brez predhodnega znanja, ki ga pridobimo med študijem, to so na primer inženirji strojništva in elektrotehnike ali pa zaposleni na področju medicine. Seveda na koncu vedno štejejo dejanske veščine in kompetence, kar seveda podjetja preverjajo,« pojasni pomen končane formalne izobrazbe pri iskanju zaposlitve Smrekar.

Zaželen kader in poklicna preusmeritev

Podjetja pri kandidatih pogrešajo tudi digitalne veščine. V tem trenutku je na trgu dela premalo ljudi, ki bi obvladali programiranje, imeli izobrazbo s tehničnega področja, zaželeno pa bi bilo tudi v kombinaciji s prodajnim znanjem.

Seveda se lahko ljudje v svoji karieri preusmerijo in delajo na drugem področju, kot je tisto, kjer so končali izobrazbo. Veliko prekvalifikacij je na primer iz administrativnih funkcij v strokovne. Primer je podjetje, ki je s pomočjo Adeccovega partnerskega podjetja General Assembly zaposlene v zalednih funkcijah prekvalificiralo v spletne urednike in programerje. Žal pa je zaradi narave dela na strokovnih pozicijah denimo v farmaciji in strojništvu to izjemno redko.

Nikoli ni prepozno

»Trenutno je stopnja brezposelnosti v Sloveniji blizu naravni. Vedno obstaja določen odstotek ljudi, ki zaradi različnih razlogov ni vključen v trg dela. Prav gotovo je zdaj pravi čas, da poskušamo vključiti tudi skupine, ki so do zdaj imele manj priložnosti. Lahko razmislimo, kako bi primerno obliko dela omogočili starejšim, kako bi prekvalificirali ljudi z digitalnimi veščinami, da bi bili bolj kompatibilni z aktualnimi potrebami podjetij, in podobno. Zavedati pa se moramo, da je kariera vseživljenjski projekt. Odlično je, če že v študentskih letih začnemo iskati prve delovne izkušnje, nabirati znanje, veščine in tudi kontakte. Potem pa moramo to nadaljevati in stalno skrbeti, da ostajamo zaposljivi. S pridobivanjem novih veščin se lahko spremeni tudi naša karierna pot. Nikoli ni prepozno za spremembe, gotovo pa je drugače, če za izobraževanje, izkušnje in pridobivanje novih veščin skrbimo ves čas,« svetuje Miro Smrekar.