Ameriški predsednik Donald Trump ima načeloma odpor do večstranskega dogovarjanja in G20 izkorišča za dvostranska srečanja, na katerih se počuti močnega. Danes se je tako 90 minut pogovarjal z Vladimirjem Putinom in hvalil dobre odnose z Rusijo. Ko pa ga je neki novinar vprašal, ali je Putinu dejal, naj se leta 2020 ne vmešava v ameriške predsedniške volitve, se je Trump obrnil k Putinu in dejal: »Ne vmešavajte se v volitve, predsednik, ne vmešavajte se!« Oba sta se nasmehnila.

Veliko bolj napeto je bilo na Putinovem srečanju z odhajajočo britansko premierko Thereso May, saj mu je očitala zločinsko početje z živčnim strupom, ki je povzročil smrt britanskega državljana. Dejala mu je, da se odnosi med državama ne morejo normalizirati, dokler krivih za zastrupitev v Salisburyju Rusija ne bo izročila Veliki Britaniji ter dokler bo širila dezinformacije in izvajala kibernetične napade.

Putin ocenil evropsko liberalno družbo kot zastarelo

Putin je pred tem v intervjuju za Financial Times dejal: »Vse te neumnosti o vohunih in protivohunih ne bi smele motiti odnosov med državama.« Poleg tega je v britanskem dnevniku hvalil Trumpa in kritiziral odprte meje in multikulturalizem:

»Migranti lahko tako ubijajo, ropajo in posiljujejo.« Progresivne ideje zahodnih demokracij naj bi bile po Putinovem mnenju »zastarele in v nasprotju z interesi velike večine ljudi«. Predsednik evropskega sveta Donald Tusk se je na to odzval z izjavo: »Zastareli so v resnici avtoritarnost, kult osebnosti in vladavina oligarhov.«

Trump sicer v Osaki nastopa spravljivo in prijazno. Hvali »čudovite tovarne«, ki so jih japonski proizvajalci avtomobilov zgradili v ZDA, obenem pa se norčuje iz japonske odvisnosti od ameriške vojske. Spravljiv je tudi glede Irana, saj pravi: »Imamo čas, da zmanjšamo napetosti.« Hoče »dobre odnose« z Indijo, čeprav ostro napada njene carine na ameriške izdelke in storitve. Finančni ministri pa so vključno z ameriškim vendarle dosegli dogovor o globalnem davku za vsa digitalna podjetja tega sveta. V skupni izjavi na koncu pa se zapleta pri podnebnih spremembah. Trump noče niti slišati o pariškem sporazumu, brazilski predsednik Jair Bolsonaro pa zavrača vsako zahodno kritiko svoje okoljevarstvene politike. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je v sredo izjavil, da ne bo podpisal sklepne skupne izjave, če ta ne bo ambiciozna glede boja proti podnebnim spremembam in če ne bo zagovarjala pariškega dogovora.