Srbski odvetnik Dušan Bratić je vložil kazensko ovadbo proti bivšemu slovenskemu predsedniku Milanu Kučanu in še petim osebam zaradi genocida in razpada SFRJ leta 1991, je poročala beograjska Politika. Časnik navaja, da je ovadba med drugimi vložena proti Janezu Slaparju, ki je v tistem času vodil republiški štab Teritorialne obrambe (TO), ter Francu Anderliču, poveljniku TO za južnoprimorsko pokrajino, poleg njiju pa še proti trem osebam.

Kot je poročala RTV Slovenija, ji je Bratić potrdil, da preiskuje zločine nad pripadniki nekdanje Jugoslovanske ljudske armade (JLA) in civilisti med spopadi na območju nekdanje Jugoslavije v devetdesetih letih. Trdi, da so omenjeni v Sloveniji odgovorni za kršenje ženevskih konvencij. Konkretno naj bi se kazenska ovadba nanašala na uboj pripadnikov JLA na mejnem prehodu Škofije in na druge domnevne zločine. »Milan Kučan je bil takrat predsednik Republike Slovenije in je imel dejansko poveljstvo nad vsemi oboroženimi formacijami… Kučan ni storil nič, da bi te zločine preprečil, ampak je spodbujal, da se zgodijo,« je dejal Bratić. Ovadbo naj bi v sredo prejelo srbsko tožilstvo za vojne zločine, Bratić pa je napovedal še nove ovadbe za druge medvojne dogodke.

Zastopa NLB in pilote, ki so raketirali Banske dvore

Bratić sicer ni novo ime, ko gre za vprašanje spopadov na tleh nekdanje Jugoslavije. Na sodišču denimo brani pilote in poveljnike, ki jih Hrvaška obtožuje raketiranja Banskih dvorov leta 1991. Januarja letos je na istem srbskem tožilstvu za vojne zločine podal ovadbo proti hrvaškemu obrambnemu ministru in podpredsedniku vlade Davorju Krstičeviću ter drugim osebam zaradi suma, da so med vojno leta 1995 kot pripadniki hrvaške vojske s strelnim orožjem ubili 81 srbskih civilistov, ki so bežali po cesti proti Jajcu. Bratić je tudi javno trdil, da Srbija Hrvaški ne dolguje nobene vojne odškodnine, ker da je hrvaška država napadla in razbila samo sebe ter zagrešila genocid nad Srbi. Med svojimi strankami na spletni strani Bratić navaja tudi Novo Ljubljansko banko.

Kučan: Komentar je odveč

Kučan je v odzivu zapisal, da trditve, ki jih je objavil srbski dnevnik, povsem zanemarjajo zgodovinski kontekst procesov, ki so bili vzrok za razpad Jugoslavije. »Moj komentar je odveč, saj verjamem, da bosta srbska politika in družba sami zmogli objektivno soočenje s politiko Srbije v 90. letih prejšnjega stoletja, ki je sprožila odpor pri praktično vseh narodih nekdanje skupne države. Prepričan sem, da samorefleksija o tem obdobju, pa tudi celovitejše ocene takratne politike in njenih posledic Srbijo še čakajo, zato da bi zmogla resen korak naprej na poti do članstva v Evropski uniji,« je zapisal Kučan in dodal: »Kar pa zadeva mojo odgovornost, bo o njej sodila zgodovina.«