Za bučke, sorodnice kumar, lubenic in melon, ki jih mlade lahko jemo surove in se že bohotijo po vrtovih, velja kot pribito, da manjše in svetlejše ko so, boljše so. Če nam rastejo na vrtu, lahko počakamo, da se odebelijo in potemnijo; pridelek bo resda večji, okus pa prav toliko slabši. Mlade bučke so ob tem čvrstejše in brez izrazitih drobnih pešk, kar pride prav pri pripravi najrazličnejših dobrot. Največja napaka je bučke lupiti, tudi tiste nekoliko debelejše, kar nekateri počnejo iz prepričanja, da je lupina trda in celo grenka kakor pri zrelejših kumarah. Ampak bučk res ni smiselno lupiti, saj jim s tem poleg okusa odstranimo obilico blagodejnih snovi. Ob tem so celo skupaj z olupki tako blagega okusa, da jih lahko pripravimo tako na sladke kot na slane načine. Priljubljene sladke jedi iz bučk so razni zavitki in pite, ki jih pripravimo podobno in z enakimi začimbami kot jabolčne. Pogosteje pa bučke pripravljamo slane, v različnih juhah, omakah za testenine, rižotah, solatah, lahko jih narezane na rezine in po želji marinirane popečemo na žaru, ljubitelji avstro-ogrske šole jih mirno panirajo in ocvrejo… Imenitna poletna jed bo nastala po tokratnem receptu.