»Družba, ki ima visoke cilje, mora biti odprta družba,« je v pogovoru za Kanal A izpostavil prvi predsednik RS Milan Kučan. Kot je poudaril, bi Slovenija danes za vzpostavitev tovrstnih skupnih ciljev morala biti veliko bolj odprta in veliko manj izključevalna družba. Kot je povedal, bi skupni cilj Slovencev in Slovenk moralo postati že samo prepoznanje, kaj želimo doseči z našo državo v svetu, v katerem živimo.

Obenem bi poenotenje k skupnemu cilju potrebovali tudi pri vprašanju namembnosti Slovenske vojske. Ali jo imamo »predvsem za to, da posreduje v tistih delih sveta, kjer je mir najbolj ogrožen ali pa zato, da je usposobljena, da brani Slovenijo, ne samo v miru, ampak tudi v vojni?« se je vprašal Kučan. Po njegovem mnenju je do največjih sprememb v sposobnosti Slovenske vojske za branjenje države v primeru vojne prišlo leta 2003, ko je država ukinila naborniški sistem. Kot pravi, bi morali razmišljati o ponovni uvedbi, ki bi bila prilagojena današnjemu času.

Obregnil se je tudi ob plakate stranke SDS, ki je z vizualno podobo mladega vojaka JLA te dni spominjala na državni praznik. Kot je za Kanal A povedal Kučan, tovrstni plakati niso niti etični niti pravno sprejemljivi, je pa po njegovem mnenju takšna poteza pričakovana od stranke, kot je SDS.