»Dosegli smo cilj (...), pokazali smo, da ko Danci volijo, tako kot so, nova večina lahko njihove želje pretvori v dejanja,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedala Frederiksenova.

Med cilji v dogovoru je znižanje izpustov toplogrednih plinov za 70 odstotkov do leta 2030 v primerjavi z letom 1990, je pojasnila nova danska premierka. Poleg tega si bo Danska pod njenim vodstvom prizadevala, da bo vodilna v svetovnem boju proti podnebnim spremembam.

Nova vlada je poleg tega napovedala znižanje družbenih neenakosti in izboljšanje integracije priseljencev.

Celoten koalicijski dogovor naj bi sicer vodja socialdemokratov predstavila še danes, ko bo o sklenitvi dogovora obvestila tudi kraljico Margrethe. V četrtek pa bodo predstavili člane manjšinske vlade.

41-letnica bo postala druga ženska na čelu danske vlade. Pred njo je to uspelo Helle Thorning-Schmidt, ki je bila premierka med letoma 2011 in 2015.

Socialdemokrati so na junijskih parlamentarnih volitvah slavili z okoli 26 odstotki glasov. Skupaj s preostalimi tremi levosredinskimi strankami ima v 179-članskem parlamentu 91 poslancev. Desnosredinski blok, ki je bil na oblasti doslej, pa ima 75 poslanskih sedežev. Vodja vladajočih liberalcev Lars Lokke Rasmussen je zaradi poraza na volitvah odstopil s premierskega položaja.