Ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu res ni bilo treba iti daleč iz zahodnega krila Bele hiše, kjer ima pisarno, da je našel novo tiskovno predstavnico. To bo postala Stephanie Grisham, tiskovna predstavnica prve dame Melanie Trump, ki ima pisarno v vzhodnem krilu Bele hiše. Dvainštiridesetletna Grishamova bo nasledila Sarah Huckabee Sanders, ki odhaja konec tega meseca, po lastnih besedah zato, da bi preživela več časa z družino oziroma z otroci.

Grishamovo čaka veliko dela in izzivov. Uradno bo postala govornica Bele hiše oziroma glavna tiskovna predstavnica, obenem pa tudi direktorica za komunikacije, torej sooblikovalka političnega programa predsednika in medijskih strategij ter vodja ekipe za pisanje govorov. Poleg tega Grishamova ostaja tiskovna predstavnica prve dame, torej jo čaka dvojna vloga, ko bo zadolžena za vzhodno in zahodno krilo Bele hiše.

Grishamova bo tretja glavna tiskovna predstavnica Trumpove Bele hiše po Seanu Spicerju, ki je bil na položaju pol leta, in Sandersovi, ki odhaja po slabih dveh letih. Sandersova je v tem času zaostrila odnose z mediji in med drugim ukinila dolgoletno tradicijo vsakodnevnih tiskovnih konferenc. Zadnjo je imela sredi marca ali več kot sto dni nazaj, zaradi česar so morali tudi novinarji spremeniti svoj način dela v Beli hiši in iskanje izjav in informacij. Sandersovo so tudi ujeli, da je kršila prvo pravilo tiskovnih predstavnikov, da se sme izmikati odgovoru in stvari zavijati v celofan, ne sme pa lagati, ko je dejala, da so številni agenti podprli Trumpovo odstavitev šefa zvezne policije FBI Jamesa Comeyja.

Sandersova je Trumpu prirasla k srcu in se očitno ne razhajata z zamerami. Njeno delo je bilo zelo zahtevno zaradi neposredne Trumpove komunikacije z mediji in javnostjo. Zaradi tega je bila služba za odnose z javnostmi, ki naj bi služila kot vmesni korak oziroma filter med mediji in ovalno pisarno, pogosto v nerodnem položaju, predvsem zaradi nepredvidljivih Trumpovih besed in neusklajenosti izjav, ki so prihajale iz različnih vladnih naslovov.

Zvesta vojakinja

Za zdaj ni znano, ali bo Grishamova spreminjala način dela in morda spet uvedla dnevne tiskovne konference. Novinarji iz Arizone se je iz časov, ko je delala kot tiskovna predstavnica republikancev v kongresu te zvezne države, spominjajo kot zveste vojakinje nadrejenih, ki je znala tudi nagajati kritičnim novinarjem, čeprav niso vedeli, ali gre za njene zamisli ali samo izpolnjue ukaze. Vendar se je spominjajo tudi kot priljudne osebe, ki vrne klic in postreže z dovolj zanesljivimi informacijami, je poročal Washington Post.

S Trumpom je sodelovala že med predvolilno kampanjo in je še ena od zadnjih iz tiste ekipe, ki je še ostala v Beli hiši. Kot tiskovna predstavnica prve dame je morda najbolj znana po zgodbi z afriške turneje, ko se je z ekipo, ki jo je imela s seboj Melania Trump, sprla namestnica svetovalca za nacionalno varnost Mira Ricardel, ki je hrvaških korenin. Grishamova je Trumpovi predlagala taktiko, da so Ricardelovi kljub podpori njenih nadrejenih pokazali vrata Bele hiše. Grishamova je Melanio Trump tudi odločno branila, ko se ji je zdelo potrebno, recimo ko so se mediji osredotočili na njen napis »Resnično me ne briga. Tebe?« na jakni med obiskom migrantskega centra.