Ameriški predsednik Donald Trump je danes zagrozil z napadom na Iran, če se bo dotaknil »česarkoli ameriškega«. S tvitom se je odzval na teheransko reakcijo na njegove v ponedeljek objavljene najnovejše sankcije proti voditeljem iranskega režima. Ti so mu sporočili, da zapira vrata za kakršnokoli diplomacijo, samo ravnanje ameriške administracije pa za »slaboumno«.

»Iranska ignorantska in žaljiva izjava, objavljena danes, samo kaže na nerazumevanje stvarnosti,« je tvitnil Trump in dodal, da se bo v primeru napada na karkoli ameriškega Iran soočil z »neustavljivo silo« in da »na nekaterih območjih neustavljiva pomeni uničujočo«.

Politični analitiki v Trumpovih ravnanjih od preklica povratnega udarca zaradi sestrelitve ameriškega brezpilotnega letala do ponedeljkovih sankcij, ki so zajele tudi iranskega verskega voditelja Alija Hameneja, ne prepoznavajo mednarodno zaželene konsistentnosti v odnosu do Irana, ki mu sicer pripisujejo, da s svojimi ravnanji v regiji dopolnjuje nestabilnost. Današnja teheranska potrditev maja napovedanega iranskega odstopanja od zaveze iz mednarodnega dogovora o iranskem jedrskem orožju, če se evropske podpisnice ne bodo uspešno postavile po robu lanskemu ameriškemu umiku iz njega, kaže na splošen neuspeh pri premoščanju eksplozivnih razmer v regiji. Hvaljen kot izjemen mednarodni politični dosežek Baracka Obame proti koncu njegovega drugega mandata leta 2015 je jedrski sporazum vse bolj mrtva črka na papirju, očitno tudi po zaslugi Savdske Arabije, ki ji v rivalstvu z Iranom ni dovolj istega leta sprožena jemenska vojna. Verjetnost, da bi njegove evropske podpisnice Francija, Velika Britanija in Nemčija do teheranskega »ultimata«, 7. julija, izpolnile svoje zaveze zlasti na s strani ZDA znova sankcioniranem naftnem in bančnem področju do Irana, je zanemarljiva, saj so do zdaj, navkljub nasprotnim obljubam, poslušno sledile Trumpovim zahtevam.

Pokop jedrskega sporazuma vse bolj verjeten

Pokop sporazuma z napovedanim ponovnim iranskim kopičenjem obogatenega urana do stopnje za izdelavo jedrskega orožja, za katerega Teheran prek včerajšnje izjave zunanjega ministra Džavada Zarifija v Ženevi ponovno zagotavlja, da nikoli ne bo njegov cilj, vrača na sceno najbolj pereče vprašanje v mednarodnem odnosu do islamske republike. Prav na tem ameriški državni sekretar Mike Pompeo med azijsko turnejo po Indiji, Južni Koreji in Japonski gradi protiiransko koalicijo, njegov francoski kolega Jean-Yves Le Drian pa je, resda ob omembi, da so zadnji ameriški ukrepi proti iranskim voditeljem »razdiralni«, prek pojasnjevanja položaja poslancem v francoskem parlamentu Teheranu sporočil, da bo njegovo (in ne francosko-nemško-britansko) nespoštovanje jedrskega sporazuma »resna napaka«.

Medtem je svoj pogled na incident z ameriškim brezpilotnim letalom v Hormoški ožini predstavila Rusija. Vodja njenega sveta za nacionalno varnost Nikolaj Petrušev je povedal, da njihovo obrambno ministrstvo pritrjuje teheranskim navedbam, da je bilo sestreljeno v iranskem zračnem prostoru in ne mednarodnem, kot trdi Washington.