V uvodnem nagovoru na zasedanju Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi je Bacheletova vztrajala, da morajo države prevzeti odgovornost za svoje državljane, ujete v vojni v Siriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Družinske člane je treba vrniti v domovino, razen če so osumljeni in preganjani zaradi kaznivih dejanj, je dejala. »Zlasti otroci so utrpeli hude kršitve svojih pravic - vključno s tistimi, ki so jih morda indoktrinirali ali rekrutirali s strani IS, da bi izvršili nasilna dejanja,« je dodala. Pri tem mora biti glavna pozornost namenjena njihovi rehabilitaciji in zaščiti, je poudarila.

Mednarodna skupnost se po porazu IS v Siriji in Iraku sooča z izzivom vračanja tujih džihadističnih borcev in njihovih družin v matične domovine.

Gre za otroke, ki so večinoma mlajši od 12 let

Po porazu IS so bili v Siriji in Iraku pridržani domnevni tuji borci iz skoraj 50 držav, več kot 11.000 njihovih družinskih članov pa v begunskih taboriščih v Siriji živi v slabih življenjskih pogojih, opozarja visoka komisarka ZN za človekove pravice.

Tudi sklad ZN za otroke (Unicef) je konec maja pozval mednarodno skupnost k zaščiti pravic približno 30.000 otrok tujih borcev, ki so ujeti v nemogočih razmerah v Siriji in Iraku. Te otroke je treba obravnavati predvsem kot žrtve in jim zagotoviti vse pravice v skladu z mednarodnim pravom, je poudarila izvršna direktorica sklada Henriette Fore. Gre za otroke, ki so večinoma mlajši od 12 let.

Približno 20.000 otrok tujih džihadističnih borcev v Siriji je iz Iraka, več kot 9000 pa iz približno 60 drugih držav.