V želji, da bi preprečili možganske poškodbe med nogometaši, bo medicinska komisija Nemške nogometne zveze (DFB) za vse igralce, ki nastopajo v prvi in drugi nemški ligi, zahtevala vsakoleten pregled možganov. Izvidi bodo predloženi v zdravstveni karton nogometašev, predlog pa naj bi v veljavo stopil že v prihodnji sezoni.

»Akutne poškodbe glave predstavljajo nevarnost za športnike in klube. Z uvedbo obveznega osnovnega pregleda bomo bolj strokovno obravnavali poškodbe glave v nogometu,« je za Bild dejal direktor Nemške nogometne lige (DFL) Andreas Nagel.

Zdravniška stroka se obenem nagiba, da bi obvezne preglede možganov vpeljali tudi pri mlajših igralcih, ki se kalijo v nogometnih akademijah. Po trditvah DFB nogometaši mlajši od 13 let ne bi smeli žoge zaustavljati z glavo, saj s tem tvegajo resne poškodbe. Namesto tega, bi morali to početi z baloni.

Strokovnjaki na področju športne medicine sicer že dalj časa opozarjajo na poškodbe glave, ki jih nogometaši utrpijo med igro. Raziskava, ki so jo pred dvema letoma opravili v Veliki Britaniji, je po pisanju Deutsche Welle namreč pokazala, da igralci tekom svoje kariere utrpijo zelo podobne poškodbe glave kot boksarji in igralci ameriškega nogometa.