Temperature okoli 40 stopinj so možne v Franciji in Španiji, pri nas takšne vročine ni pričakovati, saj bomo bolj na obrobju vročinskega vala, je pojasnil Šter. »Pričakujemo, da se bo v sredo temperatura najprej dvignila do okoli 33 stopinj Celzija, v petek pa bo v notranjosti po nižinah okoli 35 stopinj,« je povedal dežurni meteorolog.

Najvišje temperature je pričakovati v četrtek na Goriškem in v Vipavski dolini, kjer se temperature po pihanju severovzhodnega vetra lahko dvignejo tudi do 36 ali 37 stopinj Celzija.

»V noči na petek nas bo oplazila manjša vremenska motnja in nekoliko se bo osvežilo, tako da bo samo 30 do 32 stopinj,« pojasnjuje Šter, a opozarja, da bo vseeno bolj vroče na Primorskem, kjer bo vročina vztrajala do konca tedna.

Po podatkih Arsa zaenkrat kaže, da bo teden minil brez padavin, kakšne plohe so možne zgolj danes in pa v četrtek zvečer, ko med vremensko motnjo lahko nastanejo manjše krajevne nevihte.

Na Arsu tako ob teh visokih temperaturah priporočajo, da naj se gibanje na prostem omeji na jutranje in večerne ure, je še dejal Šter.

Zaradi visokih temperatur pa je Uprava RS za zaščito in reševanje od torka razglasila veliko požarno ogroženost na območju občin Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba.

Od torka naprej bo tako v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov oz. snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete, je zapisano na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v tem času izvajala poostren nadzor, so še zapisali.

Danes na Primorskem sončno, drugod delno jasno

Danes bo na Primorskem sončno, drugod pa delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Predvsem v vzhodni polovici države bodo možne manjše plohe. Popoldne se bo povsod razjasnilo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 29, na Primorskem do 31 stopinj Celzija. V torek zjutraj bo na zahodu sončno, v vzhodni polovici države bo več oblačnosti. Čez dan bo na Primorskem jasno, drugje bo deloma jasno, občasno bo več spremenljive oblačnosti. Šibka burja bo popoldne oslabela. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, na Primorskem okoli 20, najvišje dnevne od 28 do 31, na Primorskem do 34 stopinj Celzija.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo v večini sosednjih pokrajin sončno. Več oblačnosti bo na Hrvaškem in na Madžarskem, kjer bo čez dan še nastala kakšna ploha. Ob severnem Jadranu bo pihala šibka, v Kvarnerju zmerna burja. V torek bo večinoma sončno, več spremenljive oblačnosti bo v notranjosti Hrvaške, kjer popoldne še lahko nastane kakšna ploha. Ob Jadranu bo popoldne burja oslabela.