Na državni proslavi bo slavnostnemu govoru predsednika republike Pahorja sledil umetniški program z naslovom Sapere Aude - Drznimo si vedeti, ki ga je skupaj s sodelavci pripravil režiser in scenograf Matej Filipčič. V središču letošnjega programa bo vprašanje statusa in pomena znanosti ter njene vloge v sodobni slovenski družbi.

Na slavnostni seji državnega zbora se bodo poslancem pridružili visoki gostje. Še pred sejo bo Pahor v predsedniški palači priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. Na sprejemu bo tudi premier Marjan Šarec.

Poleg tega bo Pahor položil venec k spomeniku padlim v vojni za Slovenijo Pomnik 1991 na ljubljanskih Žalah. Spremljali ga bodo minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, minister za obrambo Karl Erjavec, namestnik generalne direktorice policije Jože Senica in načelnica generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenka Ermenc.

Na današnji predpraznični dan bo tudi videokonferenca premierja Šarca s pripadniki SV, ki delujejo v mednarodnih operacijah in misijah. Udeležila se je bosta minister Erjavec in načelnica Ermenčeva. Dogodek bo zaprt za javnost, je pa napovedana Šarčeva izjava. Dneva državnosti se bodo s prireditvami spomnili tudi v številnih občinah.

Slovenija dan državnosti zaznamuje kot spomin na 25. junij 1991, ko je tedanja skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Po slavnostni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti dan kasneje se je začela osamosvojitvena vojna.