V Pragi so danes potekale največje demonstracije po žametni revoluciji jeseni 1989, ko so protestniki zrušili prosovjetski režim. Po ocenah organizatorjev protestov se je tokrat v češkem glavnem mestu zbralo 250.000 ljudi, kar je dvakrat več kot 5. junija, petkrat več kot 21. maja in desetkrat več kot 14. maja. Že šestič od konca aprila so demonstranti zahtevali odstop premierja Andreja Babiša, ker je kot poslovnež in milijarder na nezakonit način pridobival evropska sredstva, in sicer kar 90 milijonov evrov v letih 2014–2015, ko je bil finančni minister. Najbolj očitna goljufija je, da je prikril svoje lastništvo hotelskega in konferenčnega centra Štorkljevo gnezdo, da bi zanj lahko dobil dva milijona evropskih subvencij za mala podjetja. Podjetje, ki je prejelo ta denar, ga je namreč dobilo kot majhno in neodvisno od Babiševega imperija, v resnici pa so bili delničarji njegovi otroci in svak.

Poleg tega, da mu grozi od pet do deset let zapora, evropska komisija zahteva od njega, da vrne 17,5 milijona evrov, ki so jih njegova podjetja nezakonito dobila kot evropske subvencije. Babiš pa trdi, da gre za napad na Češko, in denarja noče vrniti. Tako poskuša svojo osebno zadevo spremeniti v spor med EU in Češko. Trdi tudi, da se ga poskuša onemogočiti kot borca proti korupciji. Tako tudi zavrača možnost, da bi odstopil, tudi v primeru, če bo obsojen. Pred nekaj tedni pa je potem, ko je državni tožilec začel preiskavo proti njemu, zamenjal pravosodnega ministra. Torej gre Češka glede spoštovanja načel pravne države po poti Madžarske, Poljske in Romunije. Vsekakor bi bile lahko zaradi tega te štiri vzhodne članice EU v naslednjem proračunskem obdobju 2021–2027 prikrajšane pri pridobivanju evropskih sredstev.

Začelo se je v študentski pobudi

Proteste v Pragi od konca aprila organizira skupina Milijon trenutkov za demokracijo, ki je iz študentske pobude postala zelo množična. Benjamin Roll, član te skupine, je za novinarsko agencijo Associated Press dejal: »Sramota, da imamo takšno politiko in takšno državo, da mora priti do velikih protestov. Po drugi strani pa sem vesel, da nam je uspelo mobilizirati civilno družbo.«

Protestniki imajo lahko zgled v Slovaški, kjer so lani na demonstracijah po umoru preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka zrušili vlado Roberta Fice, ker je imel njegov sodelavec zveze s kalabrijsko mafijo Ndragheto, o kateri je Kuciak pisal.

Čehi, ki so lahko zadovoljni z gospodarsko uspešnostjo svoje države in najnižjo ravnijo brezposelnosti v EU, so oktobra 2017 na parlamentarnih volitvah dali Babiševi populistični in bolj desnoliberalni stranki ANO 30 odstotkov glasov, saj so očitno menili, da ob vsem svojih milijardah ne bo kradel. Preostalih osem parlamentarnih strank je dobilo od 5 do 12 odstotkov glasov, politični prostor se je torej zelo razdrobil in Babiš, ki je po rodu Slovak, je postal premier manjšinske vlade. Leta 2018 je dobil nezaupnico, nakar je sestavil vlado ob podpori socialdemokratov in komunistov. Tako so očitki, da je bil pred letom 1990 član komunistične tajne policije, še glasnejši. Sicer ga drugi zaradi njegovega obvladovanja čeških medijev primerjajo s Silviem Berlusconijem, sam pa se čuti blizu Donaldu Trumpu in Viktorju Orbanu.