Okoli 250 protestnikov je v rudniku, ki je v lasti nemškega energetskega velikana RWE, preživelo noč. Policija jih je iz njega odstranila danes dopoldan.

V soboto je sicer v rudnik vdrlo okoli 1000 podnebnih aktivistov.

Na območju rudnika se podnebni protesti odvijajo že od petka, ko so demonstranti začeli blokirati železniške tire.

V soboto se je okoli 8000 ljudi na mirnem protestnem shodu sprehodilo od mesta Keyenberg vzdolž roba rudnika. Množici so se pridružili tudi učenci, dijaki in študenti gibanja mladih Petki za prihodnost, družine in starejši.

Skušali prebiti policijsko blokado

Člani protestnega gibanja Ende Gelände, ki se opisuje kot protestno gibanje državljanske nepokorščine za omejitev globalnega segrevanja, je medtem skušalo prebiti policijsko blokado in vdreti na območje odprtega kopa rudnika.

Policija se je odzvala s solzilcem, na spletnih družbenih omrežjih so aktivisti policiste obtožili nasilja. Po navedbah policijskih virov je bilo ranjenih osem mož v modrem.

Na drugi strani točnih informacij o ranjenih demonstrantih ni. Prav tako ni jasno, koliko aktivistov so pridržali.

V soboto so aktivisti za svojo tarčo izbrali tudi rudnik Jackerath pri Aachnu. Danes od tam ne poročajo o morebitnih nemirih.

Nemčija, največje evropsko gospodarstvo, že dalj časa spodbuja obnovljive vire energije, kot sta sončna in vetrna energija. Nemška kanclerka Angela Merkel je napovedala postopno ukinjanje rabe premoga do leta 2038, kar pa je po oceni podnebnih strokovnjakov veliko prepozno, da bi lahko zadržali segrevanje ozračja na še sprejemljivih ravneh.