Po dogovoru z občino Bled so se organizatorji Nočne 10ke odločili, da prireditev organizirajo prej. »29. junija na Bledu še ni turistične gneče in naš biser še ni prezasičen. Z letošnjo prireditvijo bomo tako odprli turistično sezono, se poklonili koncu šole in začetku poletja. Morda se bomo z novim terminom izognili tudi julijskim sobotnim ploham, tekači pa se bodo s tekmovalnim izzivom spoprijeli še pred poletnim dopustom,« je pojasnil predsednik Vitezov dobrega teka in soorganizator Nočne 10ke Marko Roblek.

Lov na rekord iz leta 2012

Start 13. nočnega teka okoli Blejskega jezera (krog in pol) bo ob 22. uri zvečer, ko se bodo v olimpijskem Veslaškem centru Mala Zaka v bitko z desetimi kilometri podali tekači vseh starostnih kategorij. Med njimi tudi letos ne bodo manjkala zveneča imena slovenskega teka, tudi olimpijci in estradniki. »Naša želja je, da bi kdo od domačih tekačev na progi, ki sicer ni najlažja na svetu, tekel pod 30 minutami. Rekord proge si še vedno lasti olimpijec Primož Kobe, ki je leta 2012 dosegel čas 30 minut in 21 sekund. Nihče se mu še ni približal na manj kot 45 sekund, niti tuji tekači ne,« razloži sogovornik.

Lani so na teku nastopili tekači iz osemindvajsetih držav. Poleg tekmovalcev iz skoraj vseh evropskih držav na Bled vsako leto pridejo tudi Avstralci, Južnoafričani in Američani, organizatorji pa so doslej gostili še Izraelce, Maltežane, Ciprčane, Uzbekistance, Švede, Irce, Angleže in Kanadčane. Tudi letos ne bodo pozabili na najmlajše in tiste, ki se s tekom šele spoznavajo. Na voljo bosta otroški in Ozarin tek, zaradi katerega v soboto ne bodo šteli le rekordi in medalje. V ospredju bodo še druženje, sproščena zabava in dobrodelnost. Vitezi dobrega teka bodo namreč od vsake startnine en evro namenili za programe društva Ozara Slovenija, ki ljudem v stiski in s težavami v duševnem zdravju ponuja različne oblike pomoči in podpore.

Želijo si več navijačev in glasnega spodbujanja tekačev

»Ljudje si tudi na tekaških prireditvah želijo doživetij in novosti. Tudi zaradi tega smo po dvanajstih letih znamenite blejske vilice, ki jih v cilju prejme vsak tekmovalec, nadgradili. Tekače bomo letos razveselili s posebno medaljo. Prav tako si želimo več navijačev ob progi, ki jih je na Bledu, drugače kot v turistično manj obleganih krajih, kjer tekaške trase potekajo skozi vaške ali mestne trge in ulice, skratka tam, kjer ljudje živijo, težko zagotoviti. Pri nas se namreč trasa vije po cesti okoli jezera. V bližini so samo hoteli, ne pa tudi ljudje. Delamo torej na tem, da bomo tekmovalcem na več mestih ob progi zagotovili več spremljevalnega programa – trušča in živahnosti, glasbe, bodrenja zabavnih napovedovalcev in glasnih navijačev,« novosti zaupa Marko Roblek, avtor tekaške uspešnice Zagret za tek.

Veseli ga, da je prireditev zanimiva tudi za prostovoljce, ki pomagajo pri njeni organizaciji. »Biti prostovoljec na Nočni 10ki je zabavno, delo ni naporno. Gre za nekakšno krepitev ekipe. Jedro prostovoljcev so bili prvotno člani društva, medtem ko danes na prireditvi sodeluje 250 prostovoljcev iz vse Slovenije, zanimanja pa je vsako let več kot samih mest,« pove Roblek. Ob koncu klepeta nam je zaupal še eno pomembno novost: najboljši dosežek prvega Slovenca in prve Slovenke v cilju letošnje Nočne 10ke bo priznan kot državni rekord v cestnem teku na 10 kilometrov. Pod izvedbo tekmovanja se bo podpisal glavni sodnik, delegiran s strani Atletske zveze Slovenije.