Vseslovenska planinska akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah je lani v svoji prvi izvedbi doživela odličen odziv, tako med gluhimi, naglušnimi in osebami s polževim vsadkom kot med slišečimi. Letos se je začela že maja na Planini nad Vrhniko, nadaljevala prejšnji konec tedna, trajala pa bo do sredine septembra. Prejšnjo soboto in nedeljo so gluhi stregli v Planinskem domu na Zelenici, akcijo pa je v soboto spremljal tudi poseben dogodek v okviru akcije Stopiva skupaj, osvojimo vrh, ko so slepe in slabovidne postregli gluhi in naglušni. Slepi in slabovidni so se v soboto in nedeljo odpravili tudi do planinskih domov na Boču, Gorjancih in Čavnu. Akciji sta del Tedna vseživljenjskega učenja.

Poslanstvo akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah, ki jo organizirata odbor Planinstvo za invalide/osebe s posebnimi potrebami Planinske zveze Slovenije in Mladinsko društvo za osebe z okvaro sluha Vklop/Izklop, je omogočiti polno dostopnost in vključevanje gluhih in naglušnih v družbeno okolje in vstop na trg dela, ozaveščati o njihovih zmožnostih in vzpostavljati sodelovanje med ljudmi, ki jih druži ljubezen do hribov in gora. Njen namen je promovirati slovenski znakovni jezik in inkluzijo, ozaveščati o gluhoti in naglušnosti, razblinjati strahove in povečati stopnjo vključenosti. To soboto in nedeljo bodo gluhi stregli v planinskih domovih na Boču, Uštah - Žerenku in pri Gospodični na Gorjancih, potem pa 6. in 7. julija v Tamarju, na Okrešlju in Kriških podih, 3. in 4. avgusta na Kredarici, pod Stolom in v Ruški koči, 7. in 8. septembra na Kamniškem sedlu, Čemšeniški planini in Slavniku, zaključek akcije pa bo 14. in 15. septembra na Mrzlici.

Planinstvo vključuje in združuje

Akcija Stopiva skupaj, osvojimo vrh, poteka pod okriljem odbora Planinstvo za invalide Planinske zveze Slovenije, Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije in Zveze Lions klubov Slovenije, ki želijo z združenimi močmi spodbuditi čim več slepih, slabovidnih in oseb z okvaro vida, da se pridružijo akciji, predstaviti planinstvo kot možnost aktivnega preživljanja prostega časa, približati slepoto drugim in družbi z jedilniki v brajlici in povečani pisavi ter s primerno podporo slepim in slabovidnim omogočiti doseganje planinskih ciljev. Slepi in slabovidni planinci so se tako prejšnjo soboto pod strokovnim vodstvom podali na Zelenico in planinski dom na Boču, v nedeljo pa na planinski dom pri Gospodični na Gorjancih in kočo Antona Bavčerja na Čavnu. Vsi pohodi so bili inkluzivni, namenjeni vsem planincem.

»Z veliko pripravljenostjo za sodelovanje in odprtostjo sodelujočih nam je uspelo prebiti namišljene meje in pokazati, da planinstvo lahko vključuje in združuje,« je povedal Jurček Nowakk, vodja odbora Planinstvo za invalide/OPP in dolgoletni vodnik PZS. »Z akcijama tudi sporočamo, da se s planinstvom lahko ukvarja praktično vsak. Imamo polno podporo oskrbnikov oziroma najemnikov koč in planinskih društev, to pa je podlaga za dobro izvedbo akcij.«