Prebivalci največjega turškega mesta so danes zadali še en in še hujši udarec predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Kandidat njegove Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) na ponovljenih volitvah za župana Carigrada, nekdanji premier Binali Yildirim, je namreč še drugič izgubil, in to s še precej večjo razliko kot na prvotnih volitvah 31. marca, ki so jih razveljavili na zahtevo Erdoganove stranke. Po skoraj vseh preštetih glasovnicah je kandidat največje opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) Ekrem Imamoglu dobil 53,6 odstotka glasov, Yildirim pa 45,4 odstotka.

Imamoglu je v govoru po objavi nepopolnih rezultatov dejal, da je čas za nov začetek za Carigrad in za državo. »Odpiramo novo stran v Carigradu. Na tej novi strani bodo mesto našle pravica, enakost, ljubezen,« je rekel 49-letni Imamoglu in dodal, da je pripravljen sodelovati z Erdoganom. Yildirim pa je priznal, da mu rezultati napovedujejo poraz, in tekmecu zaželel vse najboljše pri vodenju turške metropole.

Analitiki o začetku Erdoganovega upadanja

Imamoglu je dobil 775.000 glasov več od Yildirima, medtem ko jih je v prvem krogu dobil samo 13.000 več. Morda je AKP po marčevskih volitvah upala, da bo zaostanek lahko izničila, in je zato potegnila iz rokava sklicevanje na nepravilno sestavo volilnih odborov ter tako dosegla ponovitev volitev. Toda očitno se je močno uštela in opekla, saj je poraz zdaj ne le hujši, ampak dvakraten. Zdi se, da ga je pričakoval tudi Ergodan, saj je bil v volilni kampanji zdaj precej bolj zadržan kot pred marčevskimi volitvami.

Toda vseeno je poraz zanj zelo boleč iz mnogih razlogov. Carigrad je največje turško mesto s petnajstimi milijoni prebivalcev ali dobro šestino vseh v Turčiji, je središče države v mnogih pogledih, povrhu je Erdogan tu kot župan v letih 1994–1998 dobil odskočno desko za politično kariero. Ni malo analitikov, ki ocenjujejo, da je ta dosegla vrhunec in da poraz v Carigradu, pa tudi marčevski v drugih dveh največjih turških mestih, Ankari in Izmirju, predstavlja začetek upadanja Erdoganove politične krivulje ter da njegova oblast naenkrat ni več tako trdna, kot se zdi vsaj zunanjim opazovalcem. »Erdogan je izjemno zaskrbljen. Če izgubi, za kolikor koli že, je to konec njegovega stalnega političnega vzpona zadnjega četrt stoletja,« je še pred volitvami za BBC dejal novinar in pisatelj Murat Yetkin.

Povrhu je Erdoganovega kandidata, ki je bil predsednik parlamenta, pred tem pa premier, minister in soustanoviteljev stranke AKP, premagal doslej malo znani župan enega od carigrajskih zahodnih okrožij z 230.000 prebivalci.

Agencija Reuters omenja, da bi zaradi rezultata županskih volitev v Carigradu Erdogan lahko posegel po rekonstrukciji vlade. V resnici razmere v državi niso najbolj rožnate, saj je Turčija v recesiji, lira je izgubila deset odstotkov, ljudje pa so vse bolj nezadovoljni, kar so danes z volilnimi lističi izrazili tudi volilci ob Bosporju. ba