Skupina, ki naj bi jo vodil amharski poveljnik vojske Asaminew Tsige, je v soboto popoldne vdrla na sestanek ter ustrelila regionalnega predsednika in njegovega svetovalca, ki sta kasneje podlegla ranam, je sporočila tiskovna predstavnica etiopskega premierja Billene Seyoum. V napadu je bil ranjen tudi regijski glavni tožilec, poroča BBC.

Poveljnika etiopske vojske naj bi nekaj ur kasneje ubil njegov telesni stražar. Pri tem je bil ubit tudi upokojeni general, ki je bil na obisku pri poveljniku.

Telesnega stražarja so priprli, amharski poveljnik vojske Asaminew pa je še vedno na prostosti.

Prebivalci amharske prestolnice Bahir Dar so poročali o strelih v mestu, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Na streljanje v Bahir Darju in nasilje v regiji Amhara je opozorilo tudi ameriško veleposlaništvo v Etiopiji, ki navaja tudi poročila o streljanju v etiopski prestolnici Adis Abeba, piše na spletni strani veleposlaništva.

Etiopske oblasti so prebivalcem onemogočile dostop do svetovnega spleta.

Etiopija je trenutno v fazi tranzicije. Trenutni premier Abiy Ahmed iz Etiopske ljudske revolucionarne demokratske fronte (EPRDF), ki je na oblasti od leta 2018, je začel z gospodarskimi reformami, dovolil vračanje disidentov v državo, odstranil omejitve političnih strank ter se zavzema za prenehanje kršitev človekovih pravic v državi. Prav tako mu je uspelo skleniti premirje s sosednjo Eritrejo.

Državo sicer že dlje časa pretresajo etnični konflikti, predvsem zaradi ozemeljskih sporov, poroča BBC. Spor med etničnima skupinama Amhara in Gumuz je na severozahodu države prejšnji mesec zahteval več deset življenj.

Zaradi konfliktov je bilo v Etiopiji razseljenih skoraj tri milijone ljudi. Eden od vzrokov za nemire bi lahko bilo lahko tudi izgubljanje moči nekdaj avtokratske vladajoče EPRDF, več skupin pa želi izkoristiti priložnosti, ki jih ponuja tranzicija, še poroča AFP.