Huaweijev prepogljivi mobilnik nosi ime Mate X. Ko je zložen, ga uporabnik lahko uporablja kot velik telefon z zaslonom OLED velikosti 6,6 palca (16,8 centimetra), ko je razprt, pa se spremeni v tanko tablico z osempalčnim zaslonom.

Huawei Mate X premore mehanske tečaje tipa Falcon Wing, 7-nanometrski mrežni čip Balong 5000 ter visokozmogljivo baterijo z zmogljivostjo 4500 mAh, ki prek standarda Huawei SuperCharge podpira hitro polnjenje z močjo 55 W.

Mobilnik je sicer opremljen tudi s čitalnikom prstnih odtisov, ki je integriran v gumb za vklop telefona, in najnovejšimi kamerami Leica, pri čemer zložljiv dizajn telefona omogoča, da en sistem kamer služi kot sprednja in zadnja kamera.

Huawei Mate X omogoča uporabo dveh SIM-kartic, pri tem pa bodo uporabniki lahko v telefon vstavili tako kartice, ki delujejo v omrežju 4G, kot tudi kartice, ki delujejo v omrežju 5G.

Ne glede na vse pa ima Huawei očitno podobne težave kot Samsung. Ta naj bi prepogljive mobilnike začel v ZDA prodajati 26. aprila, v Evropi pa 3. maja, a so začetek prodaje zamaknili za nekaj mesecev. Več testnim uporabnikom se je zaslon namreč že po nekaj dneh uporabe zlomil. Kot so takrat sporočili iz Samsunga, se je izkazalo, da pametni telefon Galaxy Fold potrebuje nadaljnje izboljšave.

Huaweijeva glavna težava je trenutno sicer prepoved poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA, ki jo je maja uvedla administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Podjetja ali države niso posebej omenjene, a gre dejansko predvsem za ukrep proti Huaweiju.