Čeprav so dežne kaplje vse gosteje padale, je bilo včeraj dopoldne pred Tiffanyjem na Metelkovi vse živahneje. Začele so se sklepne priprave na Parado ponosa, ki je popoldne ravno s tega mesta odrinila proti Novemu trgu. Medtem ko so člani društva Parada ponosa in prostovoljci tako iz Slovenije kot tujine tekali sem ter tja in urejali različne podrobnosti, jih je v enem od prostorov čakal veganski in vegetarijanski prigrizek, kajti sobota je bila dolga, časa za kuho pa bolj malo. Na drugi strani sobe so bili zloženi transparenti, ki so jih naredili na delavnicah v dneh pred Parado ponosa, a ne vseh. Nekatere so prihranili iz minulih let in jih letos spet uporabili.

Tako je bilo mogoče videti napise, kot sta »Presezimo kulturo sovraštva«, kar je bilo letošnje politično sporočilo parade, in »Tudi Jezus je imel dva očeta«, ter številne druge. Še posebno veliko je bilo mavričnih pesti, ki jih je zasnovala oblikovalka letošnje parade Hana Gärtner. »Namerno nismo delali veliko transparentov, ker imamo veliko teh pesti,« je dodala članica organizacijske ekipe Mateja Morić in pokazala proti eni od miz, na kateri so bile rože. »Letos smo dobili tudi to donacijo. Še razmišljamo, kam bomo rože postavili med parado,« je dodala in pojasnila, da je del okoli 50-članske ekipe v tistem trenutku pripravljal oder na Novem trgu, drugi del pa je bil na bazarju v Stritarjevi ulici. »Letos imamo prvič statičen oder na Novem trgu, prej je to funkcijo opravljal tovornjak, s katerim smo se odpravili na povorko, prav tako smo prvič aktivni na treh lokacijah – na Novem trgu, v Stritarjevi in Metelkovi ulici.«

Medtem ko so se v notranjosti Tiffanyja ukvarjali z delom priprav na start sprevoda, se je zunaj kljub dežju že začela priprava dveh tovornjakov, ki sta se skupaj z udeleženci kasneje prav tako namenila proti Novemu trgu. Med tistimi, ki so poskrbeli, da sta bila kamiona pravočasno pripravljena, je bila tudi Lana Gobec, predsednica društva Legebitra, ki na takšen način pri organizaciji pomaga že pet ali šest let.

Da ima izkušnje s pripravami tovornjaka, je bilo vidno, ko je v roko prijela plastenko, polno vode, ki je bila privezana na vrv in na drugi strani pritrjena na ponjavo, nato pa jo vrgla na drugo stran vozila. »Tako se da najbolj praktično dvigniti ponjavo. S tem tudi dosežemo, da je tista stranica, ki je na odprtem delu tovornjaka, pritrjena in se ne premakne, če piha veter. Skozi leta smo doumeli, da je to najbolj praktično,« je še nekoliko zadihana od dela smeje dejala Lana Gobec, nato pa pojasnila, da so zjutraj najprej poskrbeli za ozvočenje vozila, potem sta sledili okraševanje in pripenjanje mavričnih zastav ter napisov Ljubljana pride. »En kamion je vedno bolj mavrično obarvan, drugi pa tematsko,« je dejala, preden je pogovor z organizacije zavil proti pomenu tega dogodka v današnjem času.

Institucije morajo opominjati

»Letos mineva 50 let od stonewallskega upora. Parada je torej tudi spomin na aktiviste in aktivistke, ki so takrat začeli to gibanje,« je dejala predsednica Legebitre in opozorila na težave, s katerimi se osebe LGBTIQ+ srečujejo. »Čeprav se položaj v nekaterih pogledih izboljšuje, tako sistemska diskriminacija kot stigma v družbi še vedno obstajata,« je dejala in poudarila, da imamo dva zakona – zakon o partnerski zvezi in zakon o zakonski zvezi, pa da istospolni še vedno nimajo dostopa do posvojitev in oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Dodala je primer, ki kaže na to, da zakon o partnerski zvezi še ni povsem zaživel. »Finančno upravo smo morali ob nekem primeru opomniti, da je lahko vzdrževani družinski član tudi po partnerski, ne le zakonski zvezi. Potem so to takoj uredili, a moramo institucije še vedno opominjati, da je zakon treba implementirati.«