Evropske igre v Minsku gotovo ne bodo minile brez slovenskega odličja. Za to je včeraj poskrbela judoistka Maruša Štangar, ki je v kategoriji do 48 kg v odločilnem boju po podaljšku ugnala Srbkinjo Milico Nikolić in se veselila velikega uspeha.

»Z Milico sva se res že velikokrat srečali v boju za kolajno. Zelo sva izenačeni, odločajo malenkosti in zelo sem vesela, da mi jo je tokrat uspelo premagati,« je po uspehu povedala 21-letna Maruša Štangar. Z Nikolićevo se je v letošnji sezoni bojevala že v Antalyi, Bakuju in Jekaterinburgu, vsakokrat pa klonila. S tokratno zmago se je oddolžila za vse tri poraze.

Študentka biotehnične fakultete je sicer možnost za finale izgubila v četrtfinalu, kjer je bila boljša evropska prvakinja Rusinja Irina Dolgova. Preko repasaža si je Slovenka nato priborila možnost za bronasto odličje. »Vsi boji so bili dobri. Tudi ta z Rusinjo. Le v zlati točki sem naredila napako. To je odločilo. A vem, da imam prostor za napredek in da jo bom naslednjič premagala,« je odločena Štangarjeva. V kategoriji do 66 kg je hladen tuš doživel evropski prvak Adrian Gomboc, ki se je poslovil že v drugem krogu. Boljši od njega je bil Italijan Matteo Medves.

Dobro se je včeraj v Minsku odrezala tudi slovenska kolesarka Eugenia Bujak. V cilj ne preveč zahtevne cestne dirke po središču beloruske prestolnice je prišla z najboljšimi, v sprintu večje skupine pa je zasedla deseto mesto. Zmagala je Nizozemka Loriena Wiebes, danes pri moških na 180-kilometrski krožni preizkušnji pa Italijan Davide Ballerini. Od Slovencev je Luka Pibernik tekmo končal na 58. mestu, Jaka Primožič na 61. in Žiga Jerman na 64. mestu.

Slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić se ni uvrstil v osmino finala, 15. nosilec je izgubil že svoj uvodni dvoboj, potem ko je bil v prvih dveh krogih prost. S 4:3 ga je premagal Rus Kiril Skačkov. Drugi poraz so doživeli košarkarji 3 x 3, po Belorusiji so izgubili tudi proti Estoniji, ki je bila boljša s 14:12, čeprav so sredi tekme že precej zaostajali.