Le nekaj deset metrov od obale Velenjskega jezera so oddaljena napihljiva igrala, na katerih si je igre v soboto nekaj po polnoči zaželela druščina štirih fantov. Odplavali so proti igralom, a si je eden od njih, 22-letni Rok, premislil in se želel vrniti do obale. Še eden iz druščine se je prav tako obrnil in ga pospremil do obale, do katere sta tudi varno priplavala. Zatem se je odpravil nazaj do preostalih prijateljev, ki so se medtem že zabavali na vodnih igralih, 22-letnik pa je ostal sam. »Ko so se čez nekaj časa vrnili na obalo jezera, so pogrešili 22-letnika in ga nemudoma začeli iskati. O tem, da ga ni, so obvestili tudi policijo,« je povedala Milena Trbulin, tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje. Na kraj so se odpravili policisti, gasilci prostovoljnega gasilskega društva s čolnom in reševalci velenjske postaje podvodne reševalne službe, ki so preiskali območje in nekaj po drugi uri zjutraj našli pogrešanega. Žal mu niso več mogli pomagati, saj ni kazal znakov življenja. »Na podlagi do zdaj zbranih podatkov in po opravljenih pogovorih je tuja krivda za smrt 22-letnika izključena,« je še povedala Trbulinova.

Lani 21 utopitev

Kaj natanko se je dogajalo v zgodnjem sobotnem jutru, bo najverjetneje pokazala sanitarna obdukcija, ki so jo odredili za pokojnega fanta, doma iz Robanovega kota v občini Solčava. Tragični dogodek je pretresel vse, tudi zaposlene na Mestni občini Velenje, ki upravljajo Velenjsko jezero. Zato so za soboto odpovedali vse aktivnosti, ki so jih načrtovali v sklopu Skoka v poletje.

»Dogodek globoko obžalujemo in svojcem izrekamo iskreno sožalje,« so zapisali na občini, ki za vzdrževanje Velenjske plaže, ki jo obišče tudi sto tisoč obiskovalcev letno, nameni 160.000 evrov na leto. Redno opravljajo tudi monitoring vode, čeprav jim za jezero še vedno ni uspelo pridobiti statusa kopalne vode, pa so tam vsak dan od 10. do 21. ure prisotni tako reševalci iz vode kot tudi redarji, ki skrbijo za red in varnost. Lani so v kategoriji naravnih kopališč pridobili celo naziv naj kopališče 2018.

Ravno v teh dneh, ko vremenoslovci znova napovedujejo vročinski val, bodo mnogi osvežitev poiskali tudi v jezerih in rekah, kjer pa je treba biti še posebno previden. »Vsako leto obravnavamo nekaj utopitev pa tudi nesreč s plovili na morju, rekah in jezerih, še zlasti pri adrenalinskih športih,« pove Vesna Drole, vodja sektorja za odnose z javnostmi na generalni policijski upravi. Lani se je po podatkih policije pri nas utopilo 21 ljudi, kar je skoraj še enkrat več kot leto pred tem, ko so našteli 11 utopitev. Največ, 25 ljudi pa se je utopilo pred sedmimi leti.