Deželno sodišče v Nevarri je aprila lani 28- in 29-letnike obsodilo na devet let zapora in sprožilo val ogorčenja. Do pravosodja so bili kritični tudi nekateri člani vlade v Madridu.

Sodniki takrat namreč niso presodili, da je šlo za posilstvo, ampak za spolno zlorabo. To so utemeljili, da žrtev niso niti tepli niti ji grozili. Eden od sodnikov jih je želel celo oprostiti. Odvetniki žrtve so se na odločitev deželnega sodišča pritožili.

Takratna obrambna ministrica Maria Dolores de Cospedal je po razglasitvi sodbe lani pozvala k premisleku, ali je treba spremeniti definicijo posilstva v kazenskem zakoniku. Ženske pa so se po zbrale na protestih po španskih mestih in so protestirale proti razsodbi.

Mladi moški so posili takrat 18-letnico pred vhodom v stanovanjsko stavbo v Pamploni julija leta 2016 ob začetku festivala teka pred biki. Peterica iz Seville je domnevno snemala dejanje s svojimi pametnimi telefoni in se nato hvalila preko aplikacije za pošiljanje sporočil WhatsApp, kjer so se poimenovali La Manada oz. trop.