Šarec je izpostavil, da niti ni bilo pričakovano, da bo kar vse dorečeno že v prvem poskusu, zato ni želel preostro soditi o izidu. Na vprašanje, ali so kandidati konservativcev, socialistov in liberalcev za položaj predsednika Evropske komisije - Manfred Weber, Frans Timmermans in Margrethe Vestager - še v igri ali ne, je odgovoril, da bi glede na pestro dogajanje to težko rekel. »Ničesar ne bi izključil, glede na to, da ni nič dorečenega, bomo videli, kako se bo odvijal proces v prihodnjih dneh,« je dejal.

Korak h kompromisu morajo sedaj po njegovem mnenju narediti vsi, ki igrajo ključne vloge, tako da se bo počasi začelo dogovarjati, katera skupina bo prevzela kateri položaj in potem o imenih. Za zdaj nihče noče govoriti o imenih, saj lahko to za tistega, ki je omenjen, pomeni, da ni več v igri, je pojasnil.

Na vprašanje, kdo so ključni igralci, ki v pogajanjih držijo niti v rokah, je premier odgovoril le, da jih je kar nekaj in da ne bi govoril o imenih. Premier je sicer kritičen do načina pogajanj, želi si več organiziranosti, pogajanj »po enem kanalu, ne po več kanalih«. Pogajanja šesterice premierjev, koordinatorjev treh glavnih političnih družin, niso bila najbolj uspešna, je ocenil ter poudaril, da bo potrebnega več dialoga in usklajenosti.

Upa, da bo dogovor mogoče doseči 30. junija, ko bodo voditelji znova poskusili najti kompromis. »Hčerka bo jezna name, ker praznuje 12 let, pa me spet ne bo doma,« je še povedal Šarec. Na vprašanje, ali se poskuša prepričati nemško kanclerko Angelo Merkel, da bi prevzela predsedniški položaj v komisiji, je premier odgovoril, da je ona povedala, da te želje nima, da pa so mnoga imena še lahko v igri. »Dokler ni vse odločeno, ni še nič odločeno,« je sklenil.

O ozračju v sinočnji razpravi je Šarec dejal, da je »ob dveh zjutraj vzdušje pač primerno uri«. Dodal je še, da se je gledalo že naprej in da v bistvu vzdušje niti ni bilo tako slabo, a tistim s velikimi pričakovanji pač ni bilo všeč.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki vodi pogajanja med voditelji in z Evropskim parlamentom ter je tudi sam tarča kritik, je danes v odzivu na očitke glede netransparentnosti procesa dejal, da je ta »precej transparenten, morda preveč, da bi bil produktiven«. »Včasih se mi zdi, da ve javnost več od mene,« je pripomnil. Napovedal je, da bo posvetovanja nadaljeval že danes, in sicer se bo zdaj posvetoval o novi konstalaciji imen. Vzporeden proces pogajanj z voditelji in parlamentom se mu zdi dober. Pristavil je še, da nima česa dodati glede imen, in to ne zato, ker bi imel rad skrivnosti.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, sploh prvi spitzenkandidat, ki je dejansko tudi postal šef komisije, je k temu pripomnil, da je bil pred petimi leti proces preglednejši. Ponoči pa je Juncker dejal, da ga zabava, ko opazuje, kako ni lahko najti njegovega naslednika. Kljub zavračanju očitkov o netransparentnosti pa se po neuradnih informacijah napoveduje tajno preverjanje novih imen v ozkem krogu. Ker omenjeni trije nimajo večine, da je treba nabor razširiti. Neuradno se pričakuje, da naj bi se ključni igralci na vrhu skupine G20 v japonski Osaki dogovorili, nato pa naj bi vrh sprejel kompromis.

Viri pri EU pa tudi že napovedujejo, da bodo voditelji morali še na zajtrk, če večerja ne bo prinesla dogovora.