»Ko smo hišo pridobili, smo jo najprej nameravali porušiti, ker je bila v zelo slabem stanju, in na tem mestu urediti parkovno površino. K sreči smo se našli s Slovensko filantropijo in začeli pisati drugačno zgodbo, v kateri je grdi raček zrasel v laboda. Moram se zahvaliti dr. Peršolji in Borzenu, saj so prišli do nas in ponudili donacijo v sklopu projekta. Vedno pravim, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu, predvsem zaradi ljudi, in tukaj tako ljudje kot tudi hiša z okolico dokazujejo, da v Ljubljani ni lep in urejen samo center, kot nekateri trdijo. Vesel sem, da smo v nesmiselni gonji, ko se ljudi deli glede na barvo kože, veroizpoved ali nacionalnost, sposobni pokazati, da pri nas ni tako. Rad bi pohvalil Slovensko filantropijo, ker imajo pravo idejo in dobro delajo,« je ob predstavitvi projekta dejal Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana.

Usklajeno partnerstvo

Pomembno poslanstvo družbe Borzen je tudi ozaveščanje ter informiranje na področju izrabe obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije. »Mislim, da smo se v partnerstvu s Slovensko filantropijo in Mestno občino Ljubljana zelo dobro uskladili. Tudi moji sodelavci so v projekt vložili ogromno prostega časa, za kar se jim zahvaljujem. S tovrstnimi projekti širimo zavedanje, da energija ni samoumevna; ni nam dana, ampak moramo vanjo veliko vložiti. Da energijo pridobivaš prek obnovljivih virov, kot jo tukaj na Viški hiški, predstavlja korak k vsemu, k čemer dandanes stremi razviti svet. Sončna elektrarna, ki smo jo postavili, bo v naslednjem letu proizvedla več električne energije, kot je porabita dve povprečni štiričlanski družini, kar je lep dosežek. Prepričani smo, da bo hiša postala demonstracijski projekt primera dobre prakse,« pa je dejal dr. Karlo Peršolja, direktor podjetja Borzen.

Pogum, dobra volja in prostovoljstvo

Leta 2013 je Slovenska filantropija skupaj s Fakulteto za arhitekturo skovala načrt, da bodo Viško hiško obnovili, čeprav niso imeli zadostnih sredstev. Hoteli so pokazati, da se marsikaj da doseči, če »se stopi skupaj«. »Za tak podvig je potrebnih veliko poguma in vztrajnosti, dobre volje in veselja do prostovoljstva, ki so ga vsi moji sodelavci izkazali ravno za to hišo. Potrebovali pa smo tudi ljudi, ki razumejo, zakaj mi to počnemo – tukaj bi se zahvalila Mestni občini Ljubljana, podjetju Strabag in Javni razsvetljavi –, da smo hišo pripravili za vselitev leta 2017. Ko je podjetje Borzen v dogovoru z MOL za demonstracijski projekt izbralo prav nas, smo bili navdušeni. S pomočjo teh dveh partnerjev in več podjetij donatorjev smo hišo dokončno obnovili, obenem pa tudi demonstrirali, da delamo z ljudmi, ki so vredni podpore. Manjši objekt poleg hiše smo namreč obnovili skupaj z begunci in prosilci za azil, ki so ob tem pridobili tudi dragocene izkušnje za delo. Zdaj je ta prostor namenjen Dnevnemu centru za migrante. Radi povemo, da s svojim delom ustvarjamo dobre zgodbe, ampak zgodba dobrega sodelovanja z različnimi akterji v družbi, ki se je spisala okoli Viške hiške, je pa res izjemna in prinaša pozitivne premike. Zahvaljujem se vsem omenjenim za zaupanje, zaradi vas smo danes tu – v izjemno prijetnem prostoru, odprtem za vse, ki žanje pohvale. S pomočjo študentov in mentorjev z Biotehniške fakultete ga bomo še polepšali, da bo predstavljal enega najlepših delov mesta Ljubljana,« pa je dejala Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije.