Koordinator Levice Luka Mesec je danes na ljubljanskem okrožnem sodišču zavrnil očitke Bernarda Brščiča, ki ga v zasebni tožbi kazensko preganja zaradi kaznivega dejanja razžalitve, ki naj bi ga storil, ko je Brščiča med drugim označil za fašista. »Pričakujem oprostilno sodbo. Jaz delujem znotraj zakona, Bernard Brščič ne,« je po koncu predobravnavnega naroka dejal Mesec in dodal, da mora sodna praksa vzpostaviti merila, kaj je politično še dopustno in kaj ne. Po njegovem mnenju je obujanje idej fašizma vsekakor nedopustno.

Uspeh na sodišču pričakuje tudi Brščič. »Ali vam zgledam kot Benito Mussolini?« se je po koncu naroka med drugim spraševal predsednik Domovinske lige, ki pravi, da je le razmišljujoč posameznik. Brščiča je na sodišču zastopala odvetnica in podpredsednica Domovinske lige Lucija Šikovec Ušaj, Mesca pa odvetnik Dino Bauk.

Posmehljivo in žaljivo

Sojenje se bo vrtelo okoli vprašanja, kaj vse je mogoče označiti s pojmom fašizem in fašist. Brščič je kot dokazni predlog v spis vložil tri tekste v angleščini, med njimi tudi Kaj je fašizem? Georga Orwellla. Prav tako bi Brščič rad zaslišal odgovornega urednika Demokracije in Nova24TV Jožeta Biščaka.

Tudi obramba si želi zaslišati nekaj prič, in sicer najprej zgodovinarja Luka Lisjaka Gabrijelčiča ter filozofa Mladena Dolarja, po potrebi pa bi angažirali še tuje strokovnjake. Prav tako je Bauk predlagal, da sodišče zasliši predstavnike skupnosti, ki naj bi jih Brščič žalil s svojimi sovražnimi tviti in izjavami. Ob tem je naštel judovsko, LGBT, muslimansko, begunsko in romsko skupnost. Ob navedbi zadnje, je odvetnica Šikovec Ušaj posmehljivo komentirala s »Strojani?«

Obramba je v spis vložila tudi članke o fašizmu (Umberto Eco) in časopisne ter spletne članke o problematičnih Brščičevih izjavah, postopku ugotavljanja morebitnega kršenja etičnega kodeksa Elesa, kjer je Brščič zaposlen, in druge. Ko je Bauk med naštevanjem omenil članek Fašizem je Fašizem iz tednika Mladina, je Brščič odvetnikovo navedbo avtorja članka pospremil z »Bebec je bebec.« Omenjeni članek med drugim sicer popisuje Brščičeve objave na twitterju o »migrantski parazitnini«, »pedrovskem multikulti aktivistu« in podobnem.

Odvetnica Šikovec Ušaj je imela na predlog obrambe pripombo, da je večina predlaganih člankov datirana v obdobje po očitanem kaznivem dejanju. Hkrati je poudarila, da je okrajno sodišče v Trbovljah zavrnilo obtožni predlog Judovskega kulturnega centra, ki je Brščiča preganjalo zaradi zanikanja holokavsta. Prav tako bo sodišču predložila izjavo Elesa, da Brščič ni kršil kodeksa poklicne etike.

Ideje iz zakopane škatle fašizma

»Da sem Bernarda Brščiča opisal kot fašista, ni bila razžalitev, ampak politični opis njegovega delovanja. Kljub temu, da se je postavil v vlogo tožilca, bom poskrbel, da bodo v obravnavi kritično obravnavane predvsem njegove izjave.« je že ob prihodu na sodišče dejal Luka Mesec, ki se mu zdi označba Brščiča s fašistom zdi povsem primerna: »Ni bila premočna, bila je nujna, fašizmu je treba reči fašizem.«

Po obravnavi je Mesec prav tako vztrajal pri svojem stališču: »To, kar govori gospod Brščič, kar izjavlja na socialnih omrežjih, v člankih in komentarjih za televizijo, to so izjave, ki vlečejo ideje neposredno iz zakopane škatle fašizma in nacizma in jih obujajo v začetku 21. stoletja, ko bi morale biti že zdavnaj presežene, pozabljene in odnesene na smetišče zgodovine.«

Brščič po drugi strani ostaja prepričan, da ga je Mesec razžalil: »Če se zavzemaš za svobodno tržno gospodarstvo, pravno državo, za suvereno Slovenijo, za domoljubje, pač nisi fašist, si normalen slovenski državljan,« v svojih izjavah prav ničesar spornega ne vidi Brščič.