»Premalo!« je bilo slišati iz zadnjih klopi sodne dvorane na novomeškem okrožnem sodišču, ko je sodnica Mojca Hode razglasila sodbo 62-letnemu Silvu Palčiču iz Rumanje vasi za umor žene Anice na predlanski božični večer. Po prepričanju senata ni dvoma, da je Palčič storil umor na grozovit in zahrbten način, iz brezobzirnega maščevanja ter v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, za kar mu je prisodil 24 let zapora, za nasilje v družini pa leto in pet mesecev ter izrekel enotno kazen 25 let zapora. Pričakovati je, da se bosta pritožila tako obramba, ki meni, da je šlo kvečjemu za uboj, kot tudi tožilstvo, ki je predlagalo 30 let zapora.

Svojci: Anica se ga je bala

»Zmanjšano prišteven? Lepo vas prosim. Mi vemo, kakšen je, saj smo živeli z njim. Zmeraj se je prav dobro zavedal, kaj počne, tudi ko je bil pijan,« je po razglasitvi sodbe dejala Aničina sestra dvojčica Magda Volf. »Anica je že od začetka, ko sta se pred 40 leti poročila, tarnala, da Silvo pije in da je nasilen, vendar si ni upala kaj dosti govoriti o tem. Tudi ko se je novembra 2017 zatekla k meni in ga nato prijavila policiji, se je bala, da je preveč povedala. Hkrati pa je rekla, da bi rada še živela in še kam šla. No, zdaj pa je nimamo več,« je v joku povedala Volfova.

Aničina mati, sestra in trije bratje menijo, da Palčič ne bi smel več priti na prostost. »Sploh se ne da opisati, kako hudo je Anica trpela vsa leta. Ni si ga upala prijaviti policiji, ker se ga je strašansko bala. Nekoč sem ji rekla, naj zahteva ločitev, pa ni hotela. Rekla je, da če to naredi, najbrž čez eno uro ne bo več živa,« dodaja njena mati Magda Kumelj.

Po besedah sodnice Hodetove je Palčič najmanj od novembra 2015 dalje nad Anico izvajal psihično in fizično nasilje, jo zlasti, ko je bil pijan, zmerjal s prasico, hinavko, lažnivko. Po pripovedovanju prič ji je omejeval svobodo gibanja, ni se smela družiti niti s svojci, Anica se mu je povsem podrejala, saj se ga je bala. Palčič je na sodišču nasprotno trdil, da do nje ni bil nikoli nasilen.

Oktobra 2017 se je tako znesel nad njo, da ji je strgal pižamo in jo stiskal za vrat, sodu pa je izbil dno dogodek mesec dni pozneje, ko jo je porinil po stopnicah. Takrat se je odločila, da tako ne gre več naprej. Najprej se je zatekla k sestri in nato k sinu na Vinji Vrh, moža pa prijavila policiji in dosegla prepoved približevanja, ki je veljala do začetka januarja 2018.

Palčič se je moral preseliti v zidanico na Straško goro, kar ga je tudi po ugotovitvah izvedencev prizadelo, užalilo, ponižalo, in to očitno tako močno, da se je dober mesec zatem z avtom pripeljal v Rumanjo vas in ker ni imel ključa od vodnih vrat, vlomil skozi okno hčerine sobe ter Anico čakal v hiši, z 19-centimetrskim nožem v rokah. Ko se je vrnila od maše in ga zagledala v hiši, ji je nekako uspelo pobegniti čez travnik, toda Silvo jo je dohitel in jo vsaj enkrat zabodel. Medtem se je z avtom pripeljala snaha in slišala Aničine krike na pomoč. Uspelo ji je odriniti Silva od Anice in pomagala ji je pobegniti. Toda dohitel ju je in Anico večkrat zabodel, kljub temu da so ga sosedje (večina je sorodnikov), ki so v tistem prihiteli, vlekli stran. Pri tem jim je grozil, da bo »tudi njih, če se ne umaknejo«.

Osemnajst vbodnih ran, od tega štiri usodne

Bratu Jožetu je nato vendarle uspelo Silva zvabiti stran. Medtem je do hudo ranjene Anice prihitela soseda, ki je zdravnica, in glasno ugotovila, da je Anica še živa. »Kuga?« se je v narečju začudil Palčič, ki je stal pri sosednji hiši, in se vrnil ter Anico še nekajkrat zabodel. Utrpela je 18 vbodov, med drugim dvanajst v hrbet in tri v prsi. Po ugotovitvah izvedenca so bili vsaj štirje vbodi usodni, saj so poškodovali medrebrne arterije in pljuča. Anica je umrla sedem do petnajst minut po usodnih vbodih, pri čemer je trpela neznosne bolečine. »Dejanje je storil v besu in močni želji po maščevanju, ker ga je žrtev prijavila policiji in se je moral odseliti. Nad žrtvijo je tistega večera izživel bes, ki se je v njem kopičil v zadnjih dneh,« je razložila sodnica.