V jok je planila 38-letna Mediha Hromadžić, ko je slišala odločitev sodnega senata, ki jo je danes na mariborskem okrožnem sodišču prebral sodnik Danilo Obersnel. Sodišče je Hromadžićevo sicer spoznalo za krivo, toda ne umora in poskusa umora, temveč uboja in poskusa uboja. Za 20 let jo je poslalo za rešetke.

Umor ali uboj?

Tožilka Tadeja Majcen Hromadžićevi očita umor sestre dvojčice Mersihe na grozovit način in poskus tega dejanja, saj je napadla tudi mamo Iznado. Zločin se je zgodil 8. marca lani okoli 7. ure zjutraj v stanovanjskem bloku na Pobrežju v Mariboru. Dvojčici naj bi se sporekli, nakar je Mediha pograbila nož in začela zabadati sestro. Kričanje je prebudilo mamo, ko se je nato vmešala v prepir, pa je Mediha z nožem napadla tudi njo. Dvojčico je obtožena zabodla vsaj 48-krat, mamo pa vsaj 12-krat. Mersiha je po pomoč stekla k sosedom, nato je uspelo zbežati tudi materi. Sosed ju je pospremil v pritličje bloka, a tam je Mersiha umrla, materi pa je življenje rešila hitra pomoč reševalcev.

Tožilstvo je za Hromadžićevo prejšnji teden terjalo 27 let zapora za umor sestre in 14 let zapora za poskus umora matere, predlagalo pa izrek enotne kazni 30 let, torej najvišjo kazen, ki jo predvideva zakonodaja. Odvetnik Hromadžićeve Franci Šošterič pa je predlagal, da njegovo klientko obsodijo kvečjemu za uboj na mah in poskus tega dejanja.

Ni bilo grozovitosti

A sodni senat ni sledil ne navedbam tožilstva niti navedbam obrambe. Odločil se je, da Hromadžićevo spozna za krivo uboja sestre in poskusa uboja matere. Za uboj sestre ji je sodišče določilo kazen 14 let zapora, za poskus umora matere sedem let, nato pa določilo enotno kazen 20 let zapora. Sodnik Obersnel je dejal, da so iz obtožbe izpustili očitek, da je bilo dejanje strojeno na grozovit način, saj tožilstvu tega ni uspelo dokazati. »Glede na izoblikovano sodno prakso je treba pri umoru na grozovit način dokazati, da gre za brezčutno izživljanje storilca, krvoželjnost, česar pa na podlagi zbranih dokazov ni mogoče zaključiti. Dejstvo, da je šlo za številne vbode, še ne dokazuje grozljivosti zločina,« je pojasnil.

Sodišče je tudi ocenilo, da je obtožena dejanje storila v stanju zožene zavesti in da je bila njena prištevnost bistveno zmanjšana. Sodni senat ni dvomil, da je imela namen vzeti življenje tako sestri kot materi po tem, ko se je sprla s sestro dvojčico, v spor pa se je nato vmešala še mati. Številni vbodi po mnenju sodišča potrjujejo, da se zaradi slabih razmer v družini, ko je enkrat prešla v napad, ni mogla več ustaviti.

Sodišče je kot olajševalne okoliščine upoštevalo, da je obtožena ravnala v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, da je imela izkušnje z nasiljem v družini, da je dejanje obžalovala in se opravičila ter da je bila doslej nekaznovana. Kot oteževalne okoliščine pa način, kako je bilo dejanje storjeno, ter vztrajnost in odločnost obtožene, da ga dokonča. Odvetnik Šošterič ni povedal, ali se bo na sodbo pritožil, pritožbo pa je že napovedala tožilka Majcnova, saj je prepričana, da je šlo za umor in poskus umora, ne pa za uboj in poskus tega dejanja.