Čeprav japonska nogometna reprezentanca na svojo prvo zmago na južnoameriškem prvenstvu še vedno čaka – letos se je tekmovanja udeležila drugič – pa tako blizu trem točkam kot proti Urugvaju še ni bila. Nogometaši iz dežele vzhajajočega sonca so v svoji drugi tekmi skupine C zaigrali precej bolje kot proti Čilu (0:4), saj so kar dvakrat vodili, vendar se na koncu morali sprijazniti z remijem (2:2).

Urugvaju tokrat igra ni stekla, podcenjevanje tekmeca pa bi ga kaj kmalu drago stalo. Petnajstkratni zmagovalci turnirja so uspešno zaključili le 346 od 469 podaj (73,8 odstotka), kar je njihov najnižji odstotek na zadnjih desetih tekmah, nerazpoloženi pa so bili tudi v napadu. Kljub temu da so proti vratom nasprotnika sprožili 29-krat, kar je največ strelov na zadnjih štirih južnoameriških prvenstvih, so vratarja Eidžija Kavašimo iz igre premagali le enkrat. »Japonci so mladi, hitri in kakovostni. Dobro so pritiskali na nas in nam niso dopustili, da razvijemo svojo igro,« je dejal urugvajski napadalec Luis Suarez. Nogometaš Barcelone je na tekmi vpisal kar enajst poskusov proti japonskemu golu, a se med strelce vpisal po zaslugi uspešno izvedene enajstmetrovke.

Medtem se je na ženskem mundialu v Franciji končal skupinski del. Nogometašice so na 36 tekmah dosegle 106 golov in prejele 84 rumenih kartonov, prvi del prvenstva pa so zaznamovale predvsem kontroverzne odločitve s pomočjo videotehnologije (VAR) in nepričakovano nizek obisk nekaterih tekem. V izločilne boje so se sicer uvrstili Nemčija, Nigerija, Norveška, Avstralija, Anglija, Kamerun, Francija, Brazilija, Španija, ZDA, Švedska, Kanada, Italija, Kitajska, Nizozemska in Japonska. Prvi tekmi osmine finala bosta odigrani že jutri, med seboj pa se bodo pomerile Nemke in Nigerijke ter Norvežanke in Avstralke.