Potem ko sta lani nabor lige NBA zaznamovala Luka Dončić in DeAndre Ayton, je bil letos nedvomna zvezda večera v New Yorku Zion Williamson. Osemnajstletni krilni košarkar z Univerze Duke je eden najbolj opevanih igralcev po LeBronu Jamesu in ga po mnenju strokovnjakov v najmočnejši ligi na svetu čaka bleščeča kariera. Na tokratnem naboru je bilo izbranih šest evropskih košarkarjev – Francoz Sekou Doumbouya, Gruzinec Goga Bitadze, Hrvat Luka Šamanić, Litovec Deividas Sirvydis ter Srba Alen Smailagić in Vanja Marinković. Edini Slovenec na naboru Martin Krampelj, ki je letos končal študij na Univerzi Creighton, pričakovano ni bil izbran.

Zion Williams je zaradi kombinacije višine, moči, hitrosti in spretnosti eden tistih, ki naj bi bili v prihodnosti med največjimi zvezdniki lige NBA. V edini sezoni na Univerzi Duke je povprečno dosegal po 22,6 točke, 8,9 skoka, 2,1 ukradene žoge in 1,8 blokade na tekmo. »Težko opišem svoja čustva. Ko sem kot otrok razlagal, da želim igrati v ligi NBA, so me stalno opozarjali, da moram imeti rezervni načrt, saj naj bi bile možnosti za to majhne. Zdaj sem postal prvi izbor na naboru. Kaj je še lahko boljšega?« je v emotivnem govoru povedal Zion Williamson. Njegovega soigralca pri Duku R. J. Barretta je kot tretjega izbral New York, vmes pa je Memphis kot drugega vzel Jaja Moranta z Univerze Murray State.

Precej visoko, kot 19., je San Antonio izbral Hrvata Luko Šamanića, ki je lani nosil dres ljubljanske Olimpije. Če bo 19-letnik del moštva iz Teksasa v prihodnji sezoni, bo na račun ljubljanskega moštva kapnil slab milijon dolarjev odškodnine. »Že v naslednji sezoni želim igrati v ligi NBA. Takoj bom odpotoval v San Antonio in začel trenirati,« se je smejalo Luki Šamaniću, ki je tamkajšnjim novinarjem pojasnjeval, da je po igri najbolj podoben nekdanjemu ruskemu asu Andreju Kirilenku.