Plinska eksplozija je v Gorici v Italiji popolnoma porušila večstanovanjsko hišo. Od nje sta danes ostali le dve zunanji steni, na ulici so ležali tramovi, radiatorji, stenske slike, žimnice in masiven bel štedilnik. Reševalci so med ruševinami že dopoldne našli trupli 45-letnega Slovenca in njegove 43-letne partnerice iz Italije. Živela sta v zgornjem stanovanju. Tretjo žrtev, 50-letnega Tržačana, ki je zaradi invalidnosti živel v pritličnem stanovanju, so iskali vse do poznega popoldneva. Našli so ga nekaj pred 14. uro.

Mislili, da je potres

Močna eksplozija je mirno goriško ulico zbudila nekaj pred četrto uro zjutraj. »Spala sem, ko me je zbudilo. Prepričana sem bila, da je potres,« je danes dopoldne na povsem obstali ulici pripovedovala soseda Mirjam Komel, ki živi le deset metrov stran. »Popokala so nam stekla na enem oknu in šele ko smo prišli ven na ulico, smo bili priča temu, kar gledamo sedaj,« je nadaljevala. V le nekaj minutah po eksploziji so v Drevored 20. septembra že prihajale prve patrulje karabinjerjev. Po ulici se je širil vonj po plinu. »Pomoč je prvi poklical policist, ki se je ravno v času eksplozije pripeljal mimo. Srečo je imel, da ga ni kaj zadelo,« je vedela povedati prva soseda. Čeprav je stanovalce starejše hiše, ki pa je bila pred časom obnovljena, poznala le bežno, jo je nesreča močno pretresla.

Podobno so bili pretreseni tudi drugi sosedje, ulica je danes bolj ali manj obstala. »Ko sem zjutraj ob osmih prihajala v službo, je bila ulica že zaprta,« je nadaljevala Franka Žgavec, predsednica slovenskega Kulturnega doma Lojzeta Bratuža, ki stoji čez cesto. »Prizadeti smo zaradi te grozne nesreče, še huje je, ker je terjala človeška življenja. Žal smo ugotovili, da je med njimi tudi Slovenec. Danes je tukaj vse zaprto, tudi mi nismo nič naredili. Spoznavamo pa sosede, ki jih drugače premalo poznamo,« je nadaljevala.

Medtem so reševalci svojcem umrlega Slovenca, ki je bil doma iz Vrtojbe, sporočali prve informacije, gasilci pa previdno, kos za kosom, odstranjevali ruševine in iskali domnevno tretjo žrtev. Z gasilsko lestvijo so se povzpeli nad ruševine in pregledovali, v katero smer bi lahko še preiskovali. »V stavbi so bila tri stanovanja, v zgornjem je živel par, v spodnjem invalidni gospod, eno je bilo prazno,« je pojasnil goriški podžupan Stefano Caretta. Župan Rodolfo Ziberna je bil medtem na poti na kraj nesreče. Zaradi tragedije sredi mesta je prekinil dopust. Kot je povedal Caretta, bi bil odgovor o vzrokih za nesrečo še preuranjen, vse pa kaže, da je eksplodiralo znotraj hiše. »Prišlo je do uhajanja plina. Ne vemo še, zakaj. Cevi javne plinske napeljave niso poškodovane, reševalci pa naj bi v hiši našli plinske jeklenke,« je povedal Caretta. Govorice, da naj bi ravno pred kratkim v zgradbi menjali plinsko napeljavo, so se čez dan izkazale za netočne.

Z ruševinami in iskanjem se je danes spopadalo več deset gasilcev, policistov, pripadnikov civilne zaščite in drugih reševalcev. Na kraj nesreče so prispeli tudi predstavniki javnih plinovodov, glavni goriški tožilec Massimo Lia je odredil preiskavo, v deželnem svetu pa so se danes popoldne žrtvam nesreče že poklonili z minuto molka.