Kot je za STA povedala predsednica Okrožnega sodišča v Celju Petra Giacomelli, je sodišče že angažiralo sodnega izvedenca ustrezne stroke, ki bo sodišču podal mnenje o tem, ali se je Tovšakova sposobna udeleževati kazenskega postopka in na njem aktivno sodelovati.

Zaradi zdravstvenih razlogov je sodišče za Tovšakovo preklicalo tudi majski predobravnavni narok in obravnavi, potem ko je obtožnico tožilstvo vložilo januarja letos.

Decembra lani je bil na sodišču medtem predobravnavni narok v zadevi Delamaris, na katerem je Tovšakova preklicala sporazum o priznanju krivde. Kot je takrat dejala, je sporazum podpisala pod velikim pritiskom, bila je tudi v hudi stiski. Po njenem mnenju je bil Vegradov posel z Delamarisom eden boljših in takrat ni zlorabila svojega položaja kot direktorica propadlega velenjskega gradbinca.

Tovšakova je septembra lani po petih letih prestane kazni v drugih zadevah sicer zapustila zapor na Igu. Obsojena je bila zaradi dajanja daril pri gradnji letališkega stolpa na letališču Brnik (zadeva Čista lopata), goljufije z evropskimi sredstvi v zadevah Rimske terme in Betnava, dajanja daril pri iskanju varilcev za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj ter oškodovanja Vegradovih upnikov. Prav tako je krivdo priznala v zadevi Hypo.