Xija in njegovo ženo Peng Liyuan sta na letališču v Pjongjangu sprejela Kim in njegova soproga Ri Sol Jul. Kitajsko delegacijo je tam z rožami in vzkliki pričakalo skoraj 10.000 ljudi. Ob cesti med letališčem in središčem mesta se je zbralo več sto tisoč. Xi in Kim sta se nato že sestala na pogovorih, poročanje kitajske tiskovne agencije Xinhua povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Odnosi med Kitajsko in Severno Korejo, zaveznicama še iz časov hladne vojne, so se v preteklosti poslabšali zaradi jedrskih poskusov Pjogjanga in kitajske podpore sankcijam Združenih narodov proti Severni Koreji. Xi in Kim si v zadnjem času prizadevata za izboljšanje dvostranskih odnosov med državama.

Kim je tako lani Kitajsko obiskal štirikrat, kitajski predsednik pa je, po navedbah analitikov, preden se je odločil, da vrne obisk, počakal na izid pogovorov med Kimom in Trumpom o denuklearizaciji Korejskega polotoka. Xija po poročanju kitajskih medijev na dvodnevnem obisku v Severni Koreji spremljajo njegova soproga Peng Liyuan, kitajski zunanji minister Wang Yi in drugi visoki državni predstavniki.

Dan pred obiskom je Xi v prispevku za severnokorejski časnik Rodong Sinmun zapisal, da želi Peking s Pjongjangom oblikovati "veliki načrt" za trajno stabilnost v jugozahodni Aziji. Zagotovil je, da bo Kitajska igrala pomembno vlogo pri "krepitvi komuniciranja in sodelovanja s Severno Korejo in drugimi relevantnimi partnerji" pri napredku pogajanj na Korejskem polotoku.

Od kitajskih predsednikov je Severno Korejo nazadnje leta 2005 obiskal Hu Jintao, ki se je sestal s Kimovim očetom Kim Jong Ilom.