Pred petkovo interpelacijo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca prihaja do stopnjevanja političnih pritiskov in vse bolj razgretega političnega ozračja. Sindikat vojakov Slovenije je včeraj uresničil svojo napoved izpred nekaj tednov in vložil kazensko ovadbo zoper Erjavca zaradi domnevne kršitev sindikalnih pravic, zlorabe uradnega položaja in nevestnega dela v službi.

Sindikat mu te kršitve očita zaradi izjav, da je sindikat z opozarjanjem na nepravilnosti pri razrešitvi Mihe Škerbinca z mesta poveljnika sil Slovenske vojske in s pozivanjem poslancev k vložitvi interpelacije zoper ministra kršil pogodbo z ministrstvom o sindikalnem delovanju. Povrh tega je predsednik sindikata Gvido Novak vložil še zasebno tožbo zoper Erjavca zaradi domnevne razžalitve, žaljive obdolžitve in samovoljnosti.

Delo nadaljuje tudi parlamentarna komisija

Parlamentarna komisija za nadzor nad obveščevalno-varnostnimi službami (Knovs) medtem nadaljuje svoje raziskovanje ozadja Škerbinčeve razrešitve. Včeraj so zaslišali agente obveščevalno-varnostne službe (OVS) obrambnega ministrstva, ki so po Erjavčevem nalogu zasliševali člane poveljstva sil, ali je Škerbinc dejansko razširjal govorice o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba Alenke Ermenc. Kot je po seji Knovs dejal njen podpredsednik Žan Mahnič, so operativci OVS pojasnili, da so delovali na podlagi naročila njihovega nadrejenega, kar je ustaljena praksa. Mahnič je še povedal, da se nihče od njih ni spomnil, da bi že kdaj prej raziskovali govorice proti kakšnemu od načelnikov generalštaba Slovenske vojske.

Zaslišanja bo Knovs nadaljeval danes, ko bosta pred člane komisije sedla direktor OVS Dejan Matijevič in načelnica generalštaba Ermenčeva. ag, sta