Na Gornjem trgu se je danes popoldne zrušila dotrajana in zapuščena hiša s hišno številko 30. Na območje so kmalu zatem prišli ljubljanski policisti in gasilci Gasilske brigade Ljubljana, nekaj časa je bila zaradi intervencije delno zaprta Karlovška cesta.

Italijanska gosta »rešil dež«

Porušena hiša je poškodovala tudi sosednjo restavracijo Špajza. Zapuščeno stavbo od sosednjega vrta restavracije namreč loči le ozka pot, ki povezuje Gornji trg in Karlovško cesto, plaz opek pa je dosegel vrt restavracije. »Uničena so vrata v gostinski vrt, poškodovan je del zidu,« je nekaj nastale škode kmalu po dogodku naštel lastnik Špajze Erik Sorbara, ki je bil eden izmed tistih, ki so o zrušenju obvestili pristojne službe. Ocenil je, da jim restavracije zaradi tega ne bo treba zapreti.

Na vrtu je bilo v času dogodka nekaj gostov in natakar, nekateri, ki so bili v gostilni, pa so ob hrupu sprva pomislili, da se je morda podrlo drevo. »Ker je začelo deževati, sem ravno vstal od mize, da bi se preselil v notranje prostore. Potem je počilo. Lahko bi rekli, da me je rešil dež,« je dogodek opisal Italijan Francesco Mariotti, ki je v Ljubljano prišel zaradi jazz festivala, ki se je v mestu začel v torek. Med dogodkom je Italijan skupaj s prijateljico sedel za mizo, ki je bila vratom, skozi katera je na vrt Špajze vdrl plaz opek, najbližje. »Vse se je zgodilo precej hitro,« je še povedal in dodal, da je šele nekoliko pozneje dojel, da se je pravzaprav zrušila sosednja stavba.

Ruševine pregledali tudi psi

Da je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bo hiša na Gornjem trgu 30 porušila, so se danes strinjali zaposleni v restavraciji Špajza. Objekt je namreč že dolgo zapuščen in dotrajan, pred leti je v njem tudi zagorelo, a kakršnekoli sanacije lastniki tam kljub temu do zdaj niso opravili. Iz restavracije so zato, kot so pojasnili, že pred časom poklicali tudi na ljubljansko mestno občino in izrazili skrb, da se bo hiša nasproti njih porušila, vendar so jim na magistratu zgolj pojasnili, da je hiša v zasebni lasti. Zasebni lastnik je sicer leta 1500 zgrajeno opečnato stavbo pred približno petimi leti kupil prav od občine, objekt je republiška geodetska uprava v svoji evidenci že pred tokratnim dogodkom označevala kot ruševino.

Po današnjem zrušenju od stavbe ni ostalo praktično nič, opeke so zapirale tudi ozko pot med Gornjim trgom in Karlovško cesto. Čeprav je bil objekt zapuščen, so kmalu po nesreči območje danes pregledali tudi trije psi Društva vodnikov reševalnih psov Slovenije. Kot so povedali nekateri sogovorniki, je bilo namreč občasno v stavbi zvečer mogoče opaziti svetlobo, tako da so si zapuščen objekt najbrž za prenočevanje občasno izbrali brezdomci. Danes jih očitno tam ni bilo, saj so iz ljubljanske gasilske brigade sporočili, da ni bilo znakov, da bi bil kdo v času porušitve v objektu. Ob policistih in gasilcih so si kraj dogodka ogledali tudi gradbeni inšpektor, občinski inšpektor in dežurni iz občinskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo. »Nadaljnje ukrepanje lastnika objekta bo potekalo z odredbo pristojnega inšpektorja,« so ob tem zapisali na upravi za zaščito in reševanje.