Na novogoriškem okrožnem sodišču se nadaljuje sojenje Draganu Kukanji, obdolženemu, da je avgusta lani umoril svojo mater, poleg tega pa naj bi bil nasilen tudi do žene in surovo ravnal z mladoletno hčerjo. »Nikoli nisem hotel nikomur nič žalega,« je prejšnji teden po poročanju Primorskih novic povedal pred sodiščem in se nato spustil v dolgo pripoved o svojem trpkem otroštvu, ko naj bi starši na njem zlomili vse kuhalnice, o sinu, ki mu je umrl v prometni nesreči, o ločitvi od prve žene in s tem razblinjenih sanjah o družinski sreči.

Izgubil je upanje, da se bo kaj spremenilo

Drugo ženo je spoznal prek oglasa v časopisu, rodila se jima je hči, domov k mami v Črniče pa so se preselili zaradi nesoglasij s tastom. Kukanja ga je prijavil policiji, da naj bi spolno nadlegoval njegovo hčer, a prijava takrat ni doživela sodnega epiloga. »Živel sem pod stalnim stresom, zatekel sem se v alkohol. Zdravje mame in invalidne žene se je slabšalo. Izgubljal sem upanje, da se bo kaj spremenilo. Nisem imel prostega trenutka za sprostitev,« je pričal in pojasnil, da se glede usodnega lanskega 4. avgusta spomni le to, da je popil veliko piva, da je mama padla s postelje in da jo je oživljal.

Njegova hči, ki je policiji zaupala, da se je oče z babico hudo sprl, in tako preusmerila potek preiskave od padca po stopnicah k umoru, se dogodkov spomni jasneje. Že v preiskavi je povedala, da se je dan pred tragedijo oče zelo razjezil na babico, nato pa za celo popoldne odšel od doma. Bala se je njegove vrnitve, saj se je v takšnih primerih domov največkrat vračal besen. Slišala je, kako je vstopil v babičino sobo, jo obtoževal in pretepal. Ko je ta obležala sredi hodnika, je bila njena spalna srajca prepojena s krvjo. »Vmes je govoril, da smo me vsega krive in da bo šel v zapor zaradi nas. Okoli petih je zaspal na kavču. Preveč naju je bilo strah, da bi sploh prišli do telefona,« je opisala razlog, zakaj z mamo nista že tedaj poklicali reševalcev in policistov. Drama se je nadaljevala zjutraj. Ko je hči babico prijela za dlani in videla, da nima več srčnega utripa, naj bi Kukanjo prijela panika. Na prigovarjanje hčerke naj bi vendarle poklical reševalce in jim povedal, da je mama padla po stopnicah.

Nad mamo z metlo

Sorodniki obdolženega so danes povedali, da stikov z družino skorajda niso imeli, nazaj k njim so se vračale celo odposlane novoletne voščilnice. Potrdili so, da je Kukanja do staršev in nekaterih sorodnikov gojil zamere. Bližnji sosedje, ki stikov z družino prav tako niso imeli, pa so znali povedati, da so bili kriki, vpitje in poniževanje v hiši Kukanjevih redna praksa. Grdih besed sta bili od obdolženega deležni predvsem njegova mama in žena, večkrat ju je zmerjal, da sta nesposobni. Pred leti sta ga dva soseda videla, kako je na dvorišču pred hišo z metlo lovil in tepel svojo mamo. Kukanja je dogodek danes zanikal in povedal, da takrat pri hiši sploh niso imeli metle, kupil da jo je šele kasneje.

Zavrnil je tudi očitke, da naj bi hčeri omejeval stike s prijatelji in nasprotoval njenim odločitvam o nadaljnjem šolanju. »Če ne bi bilo mene, ne bi končala niti osnovne šole, tudi na informativni dan sem jo peljal v Ljubljano na filozofsko fakulteto in likovno akademijo, štiri ure sem jo čakal, da je opravila,« je dejal. Da je v družini nekaj narobe, je hči zaupala le najboljšemu prijatelju in sošolcu. A še to so bili, kot je danes ta povedal na sodišču, le drobci, saj o dogajanju v družini ni hotela veliko govoriti. Je pa na njenem telesu vsaj dvakrat opazil modrice.