Z dobro uro dolgim govorom pred 20.000 ljudmi se je ameriški predsednik Donald Trump na shodu na Floridi tudi uradno podal v kampanjo za osvojitev drugega predsedniškega mandata. To ni nobeno presenečenje, pravzaprav je Trump to napovedal že takoj po prevzemu položaja januarja 2017, lani pa tudi oznanil, da bo njegov podpredsedniški kandidat spet Mike Pence. Da bo Trump dobil predsedniško nominacijo republikanske stranke, ni vprašljivo, saj se ni pojavil noben resnejši izzivalec znotraj stranke. Tekmeca na demokratski strani pa bo dobil čez kakšno leto dni. Tam je gneča velika, resnejših kandidatov je več kot dvajset, strankarske volitve za predsedniško nominacijo stranke se bodo začele februarja.

»Z vsakim gramom srca, razuma, znoja in duše bomo Ameriko še naprej delali znova veliko in potem bomo Ameriko zares obdržali veliko. Ohranili jo bomo boljšo kot kadar koli prej in zato nocoj stojim pred vami in uradno začenjam kampanjo za drugi mandat na položaju predsednika Združenih držav,« je rekel Trump navdušeni množici privržencev, ki so v dvorani v Orlandu v zrak moleli napise Še štiri leta in Ohranimo Ameriko veliko, kar je uradni slogan kampanje. Nekateri so se v vrsto za vstop postavili več kot dan pred začetkom dogodka in prenočili v ležalnikih ali celo šotorih, ki so zrasli vzdolž kolone čakajočih. Trump je na oder prišel skupaj s soprogo Melanio, ki je predstavila soproga in dejala, da ji je bilo v čast služiti kot prva dama ZDA dve leti ter da se veseli to početi še naslednjih šest.

Svarila pred socializmom

Če odštejemo uradno razglasitev začetka kampanje, dogodek za Trumpa ni bil nekaj posebnega. Po izvolitvi in prevzemu položaja je namreč nadaljeval tovrstne velike shode in nagovarjal privržence po vseh ZDA. Tudi po vsebini ni bil govor bistveno drugačen od siceršnjih, saj je bil osredotočen na kritiko političnih nasprotnikov in medijev, kar je bilo tokrat sploh prvo sporočilo nastopa. O demokratih je med drugim dejal, da je glas zanje glas za vstajo radikalnega socializma in uničenje ameriškega sna. Ko je omenil Hillary Clinton, ki ne kandidira, je množica spet začela vpiti: »Zaprite jo!« Čeprav živi v Beli hiši, se je Trump predstavil kot tujec v Washingtonu oziroma v političnem »močvirju« lobistov in interesov, ki da ga skuša izsušiti.

Na koncu govora je dal nekaj obljub za drugi mandat. Napovedal je reformo priseljenskega in zdravstvenega sistema, branjenje pravice do svobode govora, veroizpovedi in posesti orožja, iznajdbo zdravil za številne bolezni, tudi za raka, izkoreninjenje aidsa v ZDA in postavitev temeljev za pristanek ameriških astronavtov na Marsu.

Ankete Trumpu sicer niso najbolj naklonjene, kot mu niso bile pred volitvami leta 2016. Kažejo, da bi ga v neposrednem dvoboju premagala oba glavna demokratska kandidata, nekdanji podpredsednik Joe Biden in neodvisni senator Bernie Sanders. Za njegov tabor prav tako skrb vzbujajoči so podatki, da je izgubil več kot deset odstotkov podpore v ključnih zveznih državah, kjer je leta 2016 tesno zmagal ali izgubil. Po drugi strani gre Trumpu na roko dobro stanje gospodarstva, ima velike zaloge denarja za kampanjo, za ankete pa se je v preteklosti tudi že pokazalo, da zlahka zgrešijo njegove bolj tihe privržence, kakršnih v dvorani v Orlandu ni bilo.