Na včerajšnjem nadaljevanju glavne obravnave zoper Stanka Omerzuja, predsednika delovnega sodišča v Mariboru, ki mu tožilstvo očita zalezovanje nekdanje intimne prijateljice, je njegov zagovornik Velimir Cugmas sodišču najprej predložil zdravstveno dokumentacijo, s katero obdolženi in obramba dokazujeta, da je bil Omerzu 6. junija letos upravičeno odsoten z glavne obravnave, čeprav je sodnica zavrnila njegovo prošnjo za preklic obravnave. V začetku junija je namreč z ženo odpotoval v Varšavo, čeprav je vedel za datume razpisanih obravnav, tam pa mu je postalo slabo, omedlel je in iz klinike so ga odpustili šele 5. junija popoldne.

Obramba je s sklicevanjem na zdravstveno stanje sodnika tudi včeraj poskušala doseči preklic obravnave, tudi zato, ker je imel obdolženi ob 16. uri pregled pri izvedencih medicinske stroke zaradi ocene, ali je sploh sposoben spremljati sojenje. Sodnica Karmen Krajnc, ki je odvetnika Cugmasa tudi na tej obravnavi opomnila in mu vzela besedo, se je odločila, da obravnavo izpelje. »Tudi v petek, 14. junija, ste imeli ob 15. uri napovedan izvedeniški pregled, a izostanka niste opravičili niti niste prišli na pregled,« je še razkrila sodnica, a v prid sodniku vendarle končala obravnavo ob 14. uri.

Boleč postopek

Ko je Stanko Omerzu začel na dolgo in široko razlagati o svojem zdravstvenem stanju, ga je sodnica prekinila z besedami, da je bila o tem sodišču predložena dokumentacija in naj se zagovarja glede na očitke iz obdolžilnega predloga. Obdolženi je ob tem dejal, da se težko zagovarja tako zaradi svojega zdravstvenega stanja kot prekinjanja s strani sodnice, in poskušal nadaljevati s pojasnjevanjem podrobnosti o dogajanju v Varšavi, nakar ga je sodnica znova prekinila in še enkrat pozvala k zagovoru glede navedb iz obtožnice. Na vprašanja Dragice Vuga, pooblaščenke oškodovanke, ni hotel odgovarjati, poudaril je, da bo tako vse dotlej, dokler mu sodišče ne omogoči zagovora, kot sam meni, da je potreben. »Zame je vse to tortura, je boleče, jaz sem oškodovanec in ne ona, ki se želi skozi ta postopek le okoristiti,« je med drugim dejal obdolženi, potem pa nanizal vrsto očitkov na račun oškodovanke oziroma nekdanje intimne prijateljice.

Začetek postopka, konec prijateljstva

Na prostor za priče je včeraj stopila tudi oškodovanka in opisala nekatere dogodke med razmerjem z Omerzujem in po prekinitvi. Vztrajala je, da jo je obdolženi nadlegoval tudi še potem, ko je njuno zvezo konec leta 2015 prekinila. Dogajale so se ji čudne reči. Izginjala je njena pošta, med drugim licenca za opravljanje terapije, ki jo je pričakovala od ministrstva za zdravje, nakar je originalno licenco obdolženi pokazal na eni od prejšnjih obravnav. Prav tako ni dobila računa svoje nekdanje odvetnice, in ko jo je povprašala po računu, ji je ta povedala, da ga je poslala. Oškodovanka ga je nato prejela po elektronski pošti in ga plačala, odvetnica pa je nekdanji klientki potem povedala, da jo je klical obdolženi in ji povedal, da je oškodovanka rekla, da računa ne bo plačala in da zahteva, naj ga plača on.

Oškodovanka je potem začela pričati o svojem prijateljevanju z Metko Levačič. A po uvodnih besedah so urni kazalci pokazali 14. uro in pričanje je bilo prekinjeno.

Obravnava se bo predvidoma nadaljevala v petek. Pričanje o Levačičevi bo zanimivo zaradi dejstva, da je ta, ko je stekel postopek zoper Omerzuja, oškodovanki obrnila hrbet, kmalu po njenem pričanju pa so v vpisniku na delovnem sodišču zaposlili njeno hčerko.