»Počitnice« v Medžugorju in Mostarju se za Zdravka Mamića očitno bližajo koncu. Nekdanji predsednik nogometnega kluba Dinamo Zagreb je zaradi nepravnomočne obsodbe na šest let in pol zapora lani pobegnil v sosednjo Bosno in Hercegovino. Tam je ostal na begu vse do danes, čeprav je Hrvaška v letu dni že dvakrat zaprosila svojo sosednjo državo za njegovo izročitev. A obakrat neuspešno.

Tokratni izročitvi se bo težje izognil

Minuli konec tedna je ministrstvo za pravosodje v BiH prejelo novo, še tretjo hrvaško prošnjo za izročitev devetinpetdesetletnika, ki naj bi dvajsetkratnega hrvaškega nogometnega prvaka skupaj s šestimi pomagači oškodoval za več kot 20 milijonov evrov. Da je prošnja s hrvaške strani tudi uradno prišla, je potrdil bosansko-hercegovski minister za pravosodje Josip Grubeša: »Ministrstvo za pravosodje BiH je prejelo dokumentacijo, vezano na primer Zdravka Mamića, ki je prišla iz Hrvaške,« je dejal Grubeša in za hrvaške ter bosanske medije dodal, da bodo papirji v najkrajšem mogočem času dostavljeni na sodišče BiH. Zavzel se je tudi, da se situacija čim hitreje reši, če bo Mamić na zahtevo hrvaškega pravosodnega ministra Dražena Bošnjakovića tudi dejansko izročen Hrvaški, je zdaj odvisno od sodišča BiH.

Dokumentacija naj bi na glavni sodni organ Bosne in Hercegovine prispela že v ponedeljek, a uradne potrditve v bosanskih medijih ni mogoče najti. Pravni strokovnjaki iz obeh držav se strinjajo, da bo Mamić tokratni zahtevi Hrvaške težje ugovarjal, saj gre v tej obtožnici za dejanja organiziranega kriminala, škoda v višini dobrih 27 milijonov evrov (200 milijonov hrvaških kun) pa je nastala po letu 2012, ko sta Hrvaška in BiH podpisali dogovor o izročanju obtoženih – dejstvo, na katerega so se Mamićevi odvetniki izgovarjali v prvih dveh primerih prošenj za izročitev. Zdravko Mamić se je na dogajanje že odzval. V svojem slogu je zatrdil, da bi se raje ubil kot vrnil na Hrvaško.

Pisal tudi hrvaški predsednici

A nekdanji prvi operativec zagrebškega Dinama ima v rokah še vedno dobre karte. Poleg hrvaškega ima namreč tudi bosansko-hercegovsko državljanstvo, kar bi lahko otežilo njegovo morebitno izročitev. Po poročanju tednika Express je Mamić še vedno zelo aktiven pri klubski politiki Dinama, saj naj bi se vsako jutro po telefonu pogovarjal z vodilnimi možmi v klubu, njegovi glavni operativki v Zagrebu sta Vlatka Peras in Amra Peternel. Pomembno vlogo ima tudi brat Zoran Mamić, ki se je prejšnji mesec vrnil v Dinamo. V želji, da pri pomembnih finančnih dejanjih, ki se obetajo pri najboljšem hrvaškem klubu (ta naj bi bil vreden okrog 70 milijonov evrov), Zdravko Mamić v priporu ne izgubi svojega dela denarne pogače, se je s pismom obrnil tudi na hrvaško vlado in predsednico Kolindo Grabar Kitarović. Ob tem je dodal, da bi se v zaporu bal za svoje življenje, saj se je v denarnih poslih večkrat srečal tudi z ljudmi iz hrvaškega »podzemlja«.

A da je pred dejansko vrnitvijo Zdravka Mamića na Hrvaško še zelo daleč, poleg izjav tamkajšnjih pravnih strokovnjakov kaže tudi mnenje javnosti. V anketi na spletni strani 24sata je glasovalo več kot 15.000 ljudi, kar 71 odstotkov pa jih ne verjame, da ga bo BiH tudi dejansko izročila Hrvaški.