Športni direktor Zlatko Zahović je po današnjem žrebu, ki je Mariboru v prvem krogu kvalifikacij za ligo prvakov določil islandskega prvaka Valur Reyjkavik, dal nasvet za evropske obračune kar vsem (štirim) slovenskim klubom. Samozavest.

Maribor se o Valurju lahko pozanima v Domžalah

Z eno razliko. »Pri NK Maribor je enakega pomena tudi pravilo, da je podcenjevanje strogo prepovedano, ne glede na to, da smo v tem dvoboju favoriti,« je za klubsko spletno stran dejal Zahović. Maribor bo prvo tekmo igral 9. ali 10. julija na Islandiji, povratno pa teden dni kasneje v Ljudskem vrtu.

Darko Milanič je pristavil, da bi lahko Maribor dobil tudi bistveno močnejšega tekmeca – gotovo je imel v mislih poljskega prvaka Piast –, zato je z žrebom zadovoljen. Po eni strani zato, ker je »zelo dobro pripravljen« Maribor predlani na poti do lige prvakov izločil islandskega prvaka FH, po drugi zato, ker Valurju, drugemu najtrofejnejšemu islandskemu klubu, po ubranitvi naslova ne gre. Po osmih krogih (Islandci igrajo sezono od pomladi do jeseni) je moštvo Valurja, ocenjeno na 3,4 milijona evrov (Maribor je po transfermarktu ocenjen na 14 milijonov), šele na devetem mestu, čeprav zanje igrata islandska reprezentanta, 35-letni vratar Hannes Haldorson in 34-letni branilec Birkir Saevarsson. Predlani je Valur, ki je doslej le štirikrat v dvaindvajsetih evropskih sezonah izločil tekmeca, izpadel proti Domžalam.

Zanimivejši pari prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov: Bate Borisov – Piast Gliwice, Celtic Glasgow – Sarajevo, Slovan Bratislava – Sutjeska Nikšić, Ludogorec Razgrad – Ferencvaroš, Astana – Cluj, Südüva – Crvena zvezda.

Olimpija bi vrnila Vombergarja

Trener Olimpije Safet Hadžić je zadovoljen, da so se slovenski podprvaki izognili madžarskemu predstavniku Honvedu. Zaveda se, da bo njegovo moštvo na obeh tekmah z Rigasom iz Latvije v vlogi favorita, a opozarja na pasti, ki čakajo Olimpijo na poti do napredovanja. Rigas je sredi sezone v tekmovalnem ritmu in se bori za latvijskega prvaka. Po polovici prvenstva ima na prvem mestu enako število točk kot mestni tekmec Riga.

»Če jih bomo podcenjevali, nas lahko hitro kaznujejo. Temeljito se bomo pozanimali o nasprotniku. Za dodatne informacije bomo vprašali latvijskega selektorja Slavišo Stojanovića in našega branilca Vitalijsa Maksimenka. Dobro se moramo pripraviti in poskrbeti, da se ne bo zgodilo presenečenje,« je razložil Safet Hadžić, ki bo moštvo jutri odpeljal na enotedenske priprave v Kranjsko Goro in preizkusil formo na prijateljski tekmi z makedonskim prvakom Škendijo.

Hadžić še čaka na okrepitve igralskega kadra. »V tem trenutku nisem najbolj zadovoljen, saj sem pričakoval, da se bo vse skupaj hitreje odvijalo. Upam, da se bodo novinci čim prej priključili treningom,« je dejal Hadžić in potrdil, da je v igri tudi vrnitev Andreja Vombergarja, ki je pozimi prestopil v Ufo. »Pripravljen sem čakati na Vombergarja, ki pozna sistem in okolje. Veliko elementov vpliva na njegovo vrnitev, zagotovo pa je Vombergar moja velika želja,« pravi Hadžić. V Stožicah medtem poteka sklepna faza prodaje kluba za šest milijonov evrov z dodatki. Predsednik Milan Mandarić je pred slovesom sklical poseben sestanek z uslužbenci kluba. Za Mandarićevo nasledstvo se ogreva italijanski poslovnež Gabriele Nardin, ki je izkušnje v slovenskem nogometu nabiral pri drugoligašu Jadranu iz Dekanov, za katerega je lani igral njegov sin Kevin. V krog Nardinovih tesnejših sodelavcev spada tudi Alfred Jermaniš.

Domžale z najlažjim tekmecem

Domžale so na žrebu dobile najboljšega izmed šestih možnih tekmecev – Balzan z Malte, ki je v Evropi igral zadnje štiri sezone. Največji uspeh je dosegel lani, ko je v prvem krogu kvalifikacij za ligo Evropa izločil Keshlo iz Azerbajdžana. »Vsak klub, ki igra v Evropi, ima kakovost. Tekmeca še ne poznamo, a se bomo nanj maksimalno pripravili. Prvo tekmo moramo pričakati v najboljši možni formi,« je po žrebu dejal trener Domžal Simon Rožman. Igralci komaj čakajo, da se začne nova tekmovalna sezona, saj želijo znova doseči odmeven rezultat v Evropi.

Če so Domžale dobile najlažjega možnega tekmeca, je Mura, ker ni imela statusa nosilca, dobila najtežjega – izraelsko moštvo Maccabi iz Haife. To je eden najboljših in najmočnejših izraelskih klubov z več kot stoletno tradicijo, dvanajstimi naslovi državnega in šestimi pokalnega prvaka. Po dvakrat je igral v skupinskem delu lige prvakov in lige Evropa. Tržna vrednost igralske zasedbe, ki je bila lani v državnem prvenstvu druga, je 14,7 milijona evrov, Mure 4,7 milijona evrov.

Olimpija in Domžale bodo prvo tekmo 11. julija odigrale doma, Mura pa v gosteh. Povratne tekme bodo 18. julija. Jutri bo v Nyonu še žreb za drugi krog kvalifikacij za obe evropski tekmovanji.