Danes zgodaj zjutraj, ob 3.40, so koprski operativno-komunikacijski center obvestili, da naj bi pri trgovini Tuš v Senožečah razstrelili bankomat banke Intesa Sanpaolo. Policisti so se na kraju prepričali, da je res tako. Kot je sporočila Anita Leskovec s Policijske uprave Koper, so neznani storilci z eksplozijo poškodovali bankomat in nato iz njegove notranjosti ukradli več kot 20.000 evrov. Na srečo poškodovanih oseb ni bilo, je pa eksplozija seveda povzročila škodo tako na bankomatu kot v stavbi, v kateri je trgovina.

Policisti so danes nadaljevali intenzivno preiskavo kaznivih dejanj velike tatvine in povzročitve splošne nevarnosti. Ogledali so si kraj dejanja in od različnih oseb skušali pridobiti čim več koristnih informacij o dogodku in storilcih. Sicer pa še vedno prosijo vse, predvsem občane Senožeč in okolice, da na interventno številko 113 ali anonimni telefon policije 080 1200 sporočijo, če so to noč zaznali kar koli, kar bi bilo lahko povezano z eksplozijo. Predvsem policijo zanimajo podatki o sumljivih vozilih in osebah.

Drugi primer v dveh mesecih

Gre za že drugo eksplozijo na območju PU Koper v zelo kratkem času. 16. aprila je podobna odjeknila v središču Divače. Tudi takrat je počilo malo pred četrto uro zjutraj in tudi takrat je bil tarča bankomat banke Intesa Sanpaolo, nekdanje Banke Koper. Nameščen je bil v pritličju stanovanjskega bloka. Nepridipravi so ga razstrelili s plinom, pobrali kasete z denarjem in izginili. Eksplozija je odnesla zastekljeno stavbno opremo in del stene, poškodovani so bili tudi trije v bližini parkirani avtomobili. Čeprav so tudi v tem primeru sprožili intenzivno preiskavo, storilcev še niso izsledili.

Pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije na PU Koper Dejan Grandič je danes potrdil, da sta bila oba napada na bankomat izvedena na podoben način in da gre že za tretji tak primer na tem območju. Ker pa storilci iz Divače še niso znani, ni mogoče z gotovostjo trditi, da sta eksploziji povezani. Je pa dejstvo, da so tako kot v Divači tudi v Senožečah vstavili zmes plina v režo bankomata in sprožili detonacijo prek električnih žic.

Razstrelitve bankomatov po Evropi sicer niso nič neobičajnega. Za njih naj bi bile odgovorne organizirane kriminalne združbe, ki krožijo znotraj tega območja. Zadnje čase imajo z njimi velike težave tudi na sosednjem Hrvaškem. Pri nas jih je lani policija obravnavala deset. V osmih primerih so bankomate razstrelili s plinom, v dveh pa uporabili ročno bombo. »Modus operandi« se je torej v primerjavi s preteklostjo spremenil – nekdaj so jih storilci namreč odpeljali kar cele ter jih kasneje na varnem razrezali in pobrali gotovino.