Facebook vzpostavlja konzorcij Libra, ki se mu je po poročanju časnika Wall Street Journal pridružilo več kot 10 podjetij, vključno z Viso, Mastercardom, Paypalom in Uberjem. Vsak od članov konzorcija naj bi vanj vložil okoli 10 milijonov dolarjev.

Zaupanje med strankami naj bi konzorcij pridobil tako, da bo vrednost svoje virtualne valute vezal na košarico valut, v kateri bosta tudi dolar in evro. Blagoslov za svoje načrte je Facebook že pred časom iskal pri ameriškem finančnem ministrstvu in britanski centralni banki.

Kriptovalute so osnovane na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov. Gre za sklope blokov informacij, kot so dogovori ali pogodbe, ki so shranjeni na mreži računalnikov. Podatki so shranjeni kronološko, dostopni skupnosti uporabnikov in nad njimi običajno ne bdi osrednja osrednja avtoriteta, kot je banka ali vlada.

Glavni namen je varnost podatkov

Koncept je bil zasnovan z namenom zagotoviti varnost in anonimnost uporabnikov, obenem pa preprečiti spreminjanje podatkov za nazaj in s tem odstraniti posrednike, kot so banke ali notarji, iz transakcij.

Regulatorji so do te tehnologije kritični tako zaradi anonimnosti, ki jo dela privlačno za kriminalce, kot tudi zaradi velikih nihanj vrednosti, ki so škodljive za potrošnike.

Facebook ima na vseh platformah pod svojo streho, vključno z Whatsappom in Instagramom, več kot dve milijardi uporabnikov. S tem ima priložnost za uvajanje širše rabe kriptovalut v vsakodnevnem življenju.

Vendar pa se je spletni velikan v zadnjem obdobju soočal s številnimi škandali, med drugim so podatke o njegovih uporabnikih uporabili v ameriški predvolilni kampanji. Zato bo vzpostavitev zaupanja v primeru finančnih transakcij izrednega pomena, k čemur naj bi pripomogel prav konzorcij Libra s številnimi uglednimi težkokategorniki. Nadzor nad kriptovaluto naj bi imela fundacija s sedežem v Švici.

Facebookovo kriptovaluto naj bi bilo mogoče brez stroškov pošiljati prek Facebookove mreže storitev, podjetje pa išče tudi trgovce, ki bi jo bili pripravljeni sprejeti kot plačilo. Uporabniki te kriptovalute bi lahko uživali v določenih bonusih oz. nagradah - neke vrste programu zvestobe - Facebook pa bi jim lahko celo plačeval obresti v primeru, da bodo sredstva hranili v tej virtualni valuti.

Najpomembnejša kriptovaluta bitcoin je ob govoricah o Facebookovi uradni napovedi v nedeljo presegla mejo 9000 dolarjev, in sicer prvič po maju 2018. Od začetka leta se je bitcoin okrepil za 140 odstotkov.